Свързани новини

09.11.2009 13:35

Специални уроци разкриват зелените съкровища на България

Видян 2386 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Първото електронно помагало в България, което Министерството на образованието, младежта и науката ще разпространи в навечерието на световната екосреща в Копенхаген, разкрива природните съкровища на страната. Зелените уроци разкриват:
“Европейската програма за нови индустрии, туризъм и корпоративна социална отговорност откри потенциал на 953 защитени територии. Ако пресметнем грубо, това значи, че на всеки 110 квадратни километра или примерно във всяка българска община се крие истинско природно съкровище. Въпросът е дали ние подозираме това?
Европейците определиха като най-грижливо запазена Белица. Малката община на предела между Рила, Пирин и Родопите нашумя преди години с откриването на парк за адаптация на танцуващите мечки в България от международната организация “Четири лапи”. Край Белица са създадени 6 екотуристически маршрута в националния парк Рила, има уникални диви цветя, лечебни растения, пеперуди и влечуги, а също неолитно селище, тракийски светилища и саркофаг отпреди 4500 години.
Другите 10 места, отличени като най-достойни сред близо 1000 защитени територии са както по-познати обекти като Белоградчишките скали, Сандански, Тетевен, Враца, Иракли така и малко известни места. Сред тях е например планината Славянка, известна още като Али Ботуш, която е най-голямото находище на черна мура на Балканите, както и дом на редки видове от фауната като котешка змия, шипоопашата и шипобедрена костенурка, язовец и др. Срещат се много застрашени видове и от флората. Крастовите формации на върха на планината, резултат от работата на мощния извор на бистрата Петровска река, силно напомнят световноизвестния Стоунхендж във Великобритания.
Не по-малко интересна е Яйлата край Каварна с 15 вида растения от Червената книга и над 70 вида птици, наред с влечугото змиегущер, земноводния и уникален за България тюлен – монах, а от бозайниците мутрукът и афалата. Районът предлага отлични условия за скално катерене, гмуркане и сафари.
Цялата тази информация е изключително важна, за да разберем защо 77,3% от хората у нас смятат, че държавата не прави достатъчно за опазването на природата. 73,6% от българите са на мнение, че изсичането и унищожаването на горите е най-сериозният проблем за нашата околна среда. Данните са от проучване на световната фондация WWF с дейност в над 100 държави и над 5 милиона доброволци.
Според експертите на организацията у нас има 43 вида растения и животни, които са световно застрашени и това прави мисията по опазването им още по-отговорна. В България една трета от територията е заета от гори, но поради изсичане със скорост 10 куб. м в минута това богатство също е застрашено”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец

Малко ще поспрат да ви звънят телефоните

Малко ще поспрат да ви звънят телефоните и да ви търсят