Свързани новини

06.10.2009 14:55

Учени откриха ген, отговорен за 50% от случаите на рак на гърдата

Видян 1986 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Учени от университета в Кеймбридж установиха ген, с чието неправилно функциониране или отсъствие се обясняват повече от половината случаи на рак на гърдата, съобщава британската преса, според която това откритие представлява значителен напредък, предаде АФП.


Генът, наречен NRG1 /неурегулин-1/ е бил установен в хромозома 8 и играе роля също така при рака на простатата, на яйчниците, на дебелото черво и на пикочния мехур, установили учените. Те открили, че канцерогенни клетки не се появяват в хромозома 8, тъй като генът NRG1 спира разпространението им. Но ако генът е увреден или липсва, в тази хромозома може да се появят тумори. Всеки човек се ражда със здрав ген NRG1, но изглежда, че с течение на времето, той се уврежда, оставайки свободен пътя за канцерогенните клетки, показва изследването. "Смятам, че NRG1 може да се окаже най-важното откритие през последните 20 години на ген, потискащ тумора, защото той ни дава важна информация относно нов механизъм, причиняващ рак на гърдата", каза ръководителят на изследването д-р Пол Едуардс. "Имаме силни доказателства, че генът има роля за рака на гърдата, но нямаме причина да смятаме, че това не се отнася и за другите видове рак, сред които рака на простатата и на дебелото черво", допълни той. Арлен Уилки от благотворителната организация Breast Cancer Campaign, която участвала във финансирането на изследването, счита, че това е "съществен напредък", който може да открие пътя за "множество нови стратегии за подобряване на диагностиката и лечението". Информацията е на БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното пространство

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното