Свързани новини

02.09.2009 15:37

Мощи на светец открити на Перперикон

Видян 4322 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мощи на светец и оловен печат, насочващ към основателите на Бачковския манастир са открили археолозите от екипа на проф. Николай Овчаров при проучванията на Скалния град на траките Перперикон край Кърджали, информира БГНЕС.


На две реликви – бронзови кръстове-енколпиони, са се натъкнали учените в последните дни при разкопките. На едната страна на по-малкия ясно се вижда изображението на Исус Христос на Кръста, облечен в дълга дреха. И тъй като той е като жив, според Овчаров кръстът се датира от 10-и -11-и век. От другата страна е Света Богородица в молитвена поза. Другият кръст е по-ранен, може би от периода 5-7 век, с геометрична окраска. В него е намерена много важна находка, бил е херметически затворен, а в него има останки от кости. „Става дума за разтрошени и изтлели кости, които категорично са мощи на светец. Ние никога няма да научим чии са мощите, няма надписи”, заяви проф. Овчаров.
Археологът подчерта, че от дълбока древност Перперикон е един от най-важните християнски центрове в Родопите. Засега хипотезата на Овчаров, че именно от тук започва покръстването на родопските траки, няма опоненти. Според него е съвсем естествено в един епископски център да се съхраняват мощи на светци и други важни реликви, и не е случайно, че на Перперикон са открити над 70 кръста от сребро, бронз и желязо с различни размери.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци