Свързани новини

26.08.2009 08:30

Тютюнът убива 6 млн. души през 2010 г.

Видян 1840 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тютюнопушенето ще убие 6 милиона души следващата година от рак, сърдечни заболявания, емфизема и серия други болести, се казва в доклад на световни здравни експерти, цитиран от БГНЕС.


Новият Атлас на тютюна (http://www.tobaccoatlas.org) на Световната белодробна фондация и на Американското общество за рака оценява, че употребата на тютюн струва на световната икономика 500 милиарда долара годишно за преки разходи за здравеопазване, загуба на продукция и щети на околната среда. "Общите разходи, свързани с тютюна намаляват националното богатство по отношение на брутен вътнешен продукт с до 3,6 %", се посочва в доклада. "Тютюнът е причина за един от всеки 10 смъртни случая по света и ще отнеме 5,5 милиона човешки живота само през тази година", считат експертите. Ако сегашните тенденции се запазят, към 2020 г. този брой ще нарасне до 7 милиона и дори до 8 милиона годишно през 2030. Миналата седмица американската администрация по храните и наркотичните вещества откри център, който да наблюдава цигарите и другите тютюневи изделия след като получи правото да открие институцията от Конгреса на САЩ през юни. През последните четири десетилетия броят на пушачите е спаднал в богатите държави като САЩ и Великобритания, за разлика от развиващите се страни, където той бележи ръст.


Атласът съдържа и други интересни данни, сред които:


- Рискът от преждевременна смърт от рак на белия дроб е над 23 пъти по-висок при пушачите, отколкото при непушачите и 13 пъти по-висок при жените, пристрастени към тютюна.
- Тютюнът убива от една трета до половината пушачи. Продължителността на живота при тях е средно с 15 години по-малка отколкото при другите хора.
- 1 милиард са пушачите-мъже - 35 % в развитите държави и 50 % от населението в развиващите се страни
- Около 250 милиона жени пушат всекидневно - 22 % от жените в развитите държави и 9 % в развиващите се страни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Доста работа ви чака днес


Доста работа ви чака днес. Със сигурност няма да