01/04
08.10.2008 15:35

Китайската риба на Свети Петър

Видян 25062 пъти | Коментари 0
Гласували 9 рейтинг: 4.3333
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вносителите на българския рибен пазар,който по принцип не върви много, могат да се похвалят,че все пак не го занемаряват, държат на себе си и тук може да се намери дори тилапия от езерото Виктория.
Може и да може да се намери някъде тъкмо такава тилапия. Тази, която обаче масово се продава пакетирана по 600 грама за около 6 лева, е с неизяснено потекло. Поне върху пакетите.
Тилапията е от вида на тропическите сладководни риби, разпространени в Африка и Азия. ”Произвежда се” в много страни,особено много в Китай. Износът оттам е най-голям.Така че с голяма доза сигурност можем да предположим, че „нашата” тилапия е китайска. В което вероятно няма нищо лошо, защото тилапията е много полезна риба (и много популярна по света). Тя има имунитет към ред болести, понася силно замърсени води. Месото й е нежно, богато на белтъчини, с ниско съдържание на мазнини.
Според преданията, тилапия е ловил навремето Свети Петър – един от 12-те Христови Апостоли – по времето, когато е бил още прост рибар.
По рибата има тъмни петна,за които казват,че били оставени от пръстите на светията. Затова и наричат тилапията „риба на Свети Петър”.
По време на египетския поход на Наполеон, когато европейците можели да разгледат отблизо величествените пирамиди,открили върху камъка и изображение на тилапия с голяма,подута глава и някакви малки чертички наоколо. Скоро след това намерили и оргинала,въдещ се по Нил и се оказало,че главата на рибата е действително необикновено голяма поради факта,че в устата си крие своите малки (чертичките от рисунката).
Столетия по-късно, в наши дни вече,изследователи от международния институт по физиология на насекомите и екология в Найроби, Кения използвали имено рибки от Нил за свой експеримент,с който доказват ,че тилапията може успешно да се използва в борбата срещу ...маларията.”Заселили” рибките от Нил в езера в западната
част на Кения и те намалили с 94 % броя на маларийните комари там. Просто изяли ларвите им.
Ето такава е тилапията,рибата на Свети Петър.


Рецепти


Продукти:
-рибно филе тилапия
-готварска сметана
-кашкавал
-топено сирене
-черен пипер
-сол
-лимонов сок
-домат
 
Нарязва се рибата на малки парчета. Посолява се и се полива с пресен сок от лимон.
Нарежда се в тавичка и се полива със смес от готварска сметана, настърган кашкавал и кубчета топено сирене/и подправките/. Нареждат се кръгчета домат и се пече във фурната за около 30 мин.
 
 
Още едно предложение:
2 филенца тилапия
2 едри глави лук
2с.л. зехтин или олио
2с.л. захар (с кафява става по-добре)
малко мащерка, сол и черен пипер
 
Лукът се реже на едро и се запържва под капак със зехтина и няколко лъжички вода. Пържи се докато стане златист, около 20-25мин. Добява се малко мащерка и захар и се пържи още 4-5 мин.
Лукът се маха от котлона и се изсипва в малка тавичка. Върху него слагаме рибата, поръсена с малко сол и черен пипер. Слагаме в нагорещена фурна за 10тина минути.


Трета оферта:
200г филе от тилапия
1 морков
2 картофа
лук
сос с къри, горчица,сметана, сол черен пипер, зехтин
бутер тесто за оформяне на рибата
Слага се лист бутер тесто, върху него нарязани на тънко и предварително леко задушени морков, картофи и лук.Отгоре рибното филе, овкусено със соса и подправките, полива се със зехтин,лъжица сметана, отгоре също малко от зеленчуците и се запечатва с тестото, като му се придава желанта форма(може и без форма).



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Данте Алегиери - Ад

Ново издание на Ад в превод на Кирил Кадийски

След поредицата български преводи на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Важно е да останете отворени за нови идеи

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и