06.07.2009 17:55

Олигарсите: Новият Бойко си върна Цветелина

Видян 12143 пъти | Коментари 0
Гласували 9 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бойко Борисов в нощта на изборите беше нов човек. Демонстрира убягналата му през последните две години умереност, прояви дружеско чувство за хумор към журналистите, позволи си даже самоирония, която е белег за класа.


Няма и помен от думите за възмездие, които звучаха в кампанията, говори конструктивно и като държавник. И най-лесното, но вероятно най-вярното обяснение е, че си върна любимата жена.


Това е добра новина за България. Особено след появилите се вече в чуждите медии шеги и закачки за “Батман начело на една държава в Европейския съюз”.


Цветелина е най-важният коалиционен партньор на генерала. Дано Бориславова да се превърне отново и в негов основен съветник, което ще е добре както за бъдещия премиер, така и за всички нас.


Ако се съди по новия стил на поведението му, вече Бориславова е дала най-ценния съвет на Борисов. Свърши времето на войните в неговата кариера.


Идва време за събиране на съмишленици. И то не само по интереси – онези, които до вчера правеха заменки и получаваха инжекции по програмите на Тройната коалиция вече го обкръжиха. Ако човек не събере искрени събеседници, с които да обсъжда нещата, когато е на върха, ще си е създал много врагове по обратния път. А слънчевите дни в този живот се редуват с облачни.


Българските политици по традиция ги треска вирусът на високомерието, когато хванат държавната власт. И започват да се саморзапряват първо с медиите, после с всички останали по своите си начини за натиск. Борисов има шанса точно в момента да се пребори с тази традиция. Ако не го стори, Доган наистина ще го катурне от лодката на властта до година – две.


Големият плюс на Бориславова като коалиционен партньор и съветник е, че тя не гледа към днешния ден, а към България през 2020 година.


Понеже разбира, че проблемът ни като нация не е толкова в изоставането по количествени измерители, колкото по качество – на живота, на политиците и на цялата обществена система. Самата тя не се интересува от постове, слава и почести. Има други приоритети.


В чисто личностен план Цветелина е твърде различна от повечето хора, заобикалящи генерала. Без да е светица, тя е фина, премерена и дипломатична (не на последно място заради продължителното време, през което е живяла в чужбина).


Печели лесно събеседниците си, което знае всеки, имал личен контакт с нея. И се опитва да предаде част от тази енегрия на своята бойна половинка.


Самата Цветелина е преживяла достатъчно житейски сътресения, за да може да бъде ефективен консултант. Опитът й в кризисния мениджмънт на банка, която заварва далеч от завидното положение и сама трябва да се справя с реформирането на огромната консервативна система, със сигурност ще бъде от полза на Борисов.


Още Царят, признат от самия него като един от двамата му учители в политиката, въведе сравнението между управлението на държавата и на една голяма фирма. Във времена на икономическа криза тази политика със сигурност действа.


Вероятно един от първите прагматични съвети, които Бориславова е дала на бъдещия премиер е най-накрая и час по-скоро да се захване с уроци по английски. Този път е задължително.


Това ще му е жизнено необходимо за срещите с другите премиери от ЕС, всеки от които владее по няколко от езиците на Стария континент.


Разбира се, преводачи винаги се намират, но неформалните контакти често са много по-важни от формалните. С вродения си чар Борисов само ще загуби, а с него и страната, ако пропусне възможността да омагьосва европейските си колеги, както направи с българските избиратели.


Английският език ще му помогне също да чете независими чужди анализи и концепции, което ще му спести неудобството да се доверява безкрайно на умножилите се покрай него жадни за власт брокери, които вече се фукат с милионите, които щели да вземат от новата власт. 


Според някои разликата между хората е дали пият чай или кафе. Обикновено почитателите на първата напитка в класически вид, които не я отказват дори в лятната жега, са спокойни със себе си. А кафеджиите са изнервени.


В този смисъл доста показателен пример е Цветелина Бориславова. Тя не просто пие чай, а и разбира от чай.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв