03.07.2009 09:19

Положителното мислене има противоречив ефект

Видян 1933 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Повтарянето на положителни изявления от рода на "Аз съм привлекателен човек" или "Ще успея" кара някои хора да се чувстват по-зле вместо да повиши самочувствието им, се твърди в изследване, цитирано от БГНЕС.


"Поне от времето на "Силата на позитивното мислене" на Норман Винсънт Пийл, медиите пропагандират да си казваме хубави неща", посочва изследването на канадски психолози, публикувано в списание "Психологическа наука". То цитира популярно списание за самопомощ, което съветва читателите си "Опитвайте се да си повтаряте: Аз съм могъщ, аз съм силен и нищо в този свят не може да ме спре", но изтъква, че подобна практика не работи при всеки.
Положителните изявления по свой адрес карат хората, които имат ниско самочувствие, по-скоро да се почувстват по-зле, отколкото по-добре.
За изследването психолозите карали хора с ниска самооценка и хора с високо самочувствие да повтарят фразата: "Аз съм привлекателен човек" и след това оценявали настроенията на участниците и чувствата им по отношение на самите тях. Било установено, че хората, които са с ниско самочувствие се почувствали по-зле след повтарянето на положителното изявление.
Въпреки че позитивното мислене изглежда ефективно като част от по-широка програма за терапия, само по себе си то води до противоположен на очаквания ефект.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

риби