Свързани новини

09.06.2009 10:19

Модерно изкуство или кухня?

Видян 1668 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В неделя бе открито 53-то Венецианско биенале. Германия е представена от британеца Лиам Гилик. Ако по тази причина някои са очаквали протест и разочарование у германците, то тези очаквания не се оправдават, информира БГНЕС.


Когато стане дума за млади хора на изкуството от Великобритания, мнозина веднага се сещат за скандали и сензации. Но заедно с тези световноизвестни артисти от Острова, има и една група, които предпочитат тишината, теорията, усилената работа. 45-годишният Лиам Гилик е от втората група, макар и вече не в първа младост. Той е критик, дизайнер, писател и художник и тази година представя Германия на биеналето във Венеция. В началото на работата му е теорията: есета и критически текстове, в които се говори за утопиите на модернизма. Размисли за архитуктура, която упражнява своето влияние върху дадена идеология и за начина, по който сградите променят държането на хората. Следват множество инсталации, визуални експерименти, провокации. Във Венеция Гилик представя Германия с едно съоръжение от 30-те години, времето на националсоциализма. Трудна работа, както разказва самият той: "Всички тоталитарни групи се ориентирани към един вид сакрална архитектура. По този начин те могат да манипулират хората. Вътрешността на павилиона е почти като църква и това особено ме затруднява. Всичко това беше много трудно и едно голямо предизвикателство за мен."
Който премине през завесата в германския павилион, попада в нещо като кухня, напомняща по-скоро на мебелен магазин, отколкото на модерно изкуство. Лиам Гилик обяснява: "Това е един вид форма на алтернативния модернизъм, не става дума за голям символизъм и за всеобхватни идеи, а по-скоро за другия модернизъм, който ни води в нещо като съвременна кухня."
Гилик кореспондира с известната инсталация в стил баухаус "Франкфуртска кухня" от Маргарете Шюте-Лихоцки. Той разказва как докато умувал над инсталацията си, непрекъснато е бил прекъсван от котката на сина си. Сега нейно електронно подобие седи на един от шкафовете в павилиона и обяснява на посетителите разни неща с гласа на Гилик."Котката разказва една история, която обхваща множество идеи и продължава 10 минути. Можеш да си стоиш в кухнята и да слушаш разказа на котката, която има моя глас, тоест котката съм аз. Тя е не особено вярно животно, може да има няколко стопани. Исках животно, което е нелоялно, но в същото време се нуждае от внимание."



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден