Свързани новини

29.05.2009 14:38

Разкриха причините за наркозависимостта

Видян 2047 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 4.3333
много слаба слаба добра много добра страхотна

Учените откриха как биологично съединение, изработвано от човешкия мозък, въздейства върху определени участъци от кората и води до появата на наркозависимост. Откритието ще позволи да се разберат неврологичните основи на пагубната зависимост и ще помогнат да се разработи лекарство за борба с нея, смятат авторите на изследването, публикувано от списание Science и цитирано от БГНЕС.


Обект на изследването е белтък, изработван от мозъчната тъкан, известен като невротрофичен фактор на човешкия мозък /brain-derived neurotrophic factor – BDNF/. Дългогодишните изследвания и наблюдения на хората, страдащи от наркозависимост, са показали, че в техния мозък се съдържа повишена концентрация на това съединение. Тя е била особено висока в т.нар. вентрална тегментална област /ventral tegmental area – VTA/, която е включена в системата от допаминови възли в мозъка, контролираща т.нар. "центрове на поощряване" – област на човешкия мозък, активността на която води до приятни емоции и усещания. За пръв път Хектор Варгас Перес от Университета на Торонто и неговите колети от Канада и САЩ са изследвали невротрофичния фактор на човешкия мозък върху тази област, съобщава РИА "Новости".
В своето изследване екипът от учени е показал, че директно единично вкарване на BDNF в тази област по радикален начин променя работата на нервните възли на човешкия мозък, отговарящи за работата на центровете за удоволствие, и превръща допамин-независимата система в допамин-зависима.
Допаминът – това е хормон, който в нормалния организъм се отделя при получаване на удоволствие, а неговите рецептори са включени в работата на системата за поощрения. Мишките, изпитващи еднократно въздействие на BDNF върху вентралната тегментална област, са се държали сякаш са наркозависими, макар никога да не са се докосвали до наркотици. "Научният ни труд може да хвърли светлина върху механизма на възникване на зависимост от наркотични вещества", каза Варгас-Перес.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да откриете, че простите решения са най-ефективни

Днес може да откриете, че простите решения са