Свързани новини

27.05.2009 16:53

Морето по-евтино за чужденците

Видян 2360 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българското Черноморие е по-евтино за летуващите чуждестранни туристи, отколкото за българите, показа проверка на 19`. Оказва се, че пакетните цени, които се предлагат летовниците са доста ниски, особено в предлаганите предварителни резервации до 30 май. За 4-звезден хотел у нас, например, туроператорските фирми зад граница предлагат пакети, според които туристите плащат на легло максимум 40 лв. От една страна причината за това е фактът, че те не плащат българското ДДС в размер на 20% за почивката си. От друга -  българите нямат навика да използват посредници при организирането на лятната си почивка на морето. Родният турист няма вроденото чувство да търси по навик туроператорските фирми и не се възползваме от пакетните цени, които те предлагат. Над 90% от българския турист се втурваме към плажа, разчитайки на квартирните бюра по курортите. Там обаче ги очакват ценови изненади. Вместо да падат, нощувката по квартирите са същите от миналата година. Местните жители, даващи стаи под наем по Северното Черноморие, предлагат легло в разгара на сезона за около 12 лева на човек. Същата услуга на юг - в близкото до Несебър селище Равда пък може да се намери за 8 до 10 лева на ден. Допълнителните екстри, включващи бокс, кухня, климатик и кабеларка, оскъпяват цената на легло от 12 до 15 лева. Минусът на частните квартири обаче е, че повечето от тях предоставят един санитарен възел за всички стаи.


Елементарната сметка сочи, че едноседмична почивка в частна квартира на едно 4- членно семейство излиза около 170 лева за възрастните и още 85 лева за децата, за които се плаща 50% по-малко. Така общата сума, която 4- членно семейство трябва да плати само за нощувките, е около 250 лева. Като добавим парите, които ще се похарчат за храна за 7-дневния си престой, излиза, че ще е по-евтино да се почива в чужбина. Не е тайна, че в последните години все повече българи се отправят към южните ни съседки Гърция и Турция за своите летни ваканции. В турския курорт Анталия, например, с предварителна резервация излиза 650 лева на човек и да прекарате едноседмичната си почивка в четиризвезден хотел  – all inclusive.


В същата категория комплекси на Слънчев бряг единична стая за българи за две денонощия може да се наеме за 80 лева, а пакетът за две нощувки в двойна стая е 120 лева. Придружаващите семейството си деца до 12 години могат да почиват безплатно. Супер луксозното селище „Елените“ привлича туристите с многото екстри и приблизително същият ценови пакет. В разгара на сезона апартамент с 6 легла и две спални е 85 евро на вечер, а в началото и края на лятото същият този апартамент се предлага за 59 евро. Оказва се, че почивката на юг във вилните комплекси на атрактивния Созопол, е по-скъпа от тази в мегахотелите в и около Слънчев бряг. За нощувка в спалня с 4 легла, гостите трябва да се бръкнат със 75 до 105 евро, в зависимост от това, дали ще летуват в началото или в разгара на сезона.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

водолей