Свързани новини

14.05.2009 17:37

Водните ни спасители на светлини години

Видян 2196 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Първите минути от изваждането на давещ се човек от водата са от изключителна важност за живота му. Доколко обаче подготовката на повечето спасители е на ниво, никой от обикновените плажуващи не знае.


За да поемеш така отговорната длъжност спасител на плажа е необходимо да представиш единствено талон от БЧК, предаде кореспондентът на БГНЕС в Бургас. „Бих казал от личен опит, че спасителите са подготвени дотолкова доколкото могат да изкарат жертва от водата, но нужната помощ, която е на брега, тоест първа помощ – изкуствено дишане и т.н. е много занижена. Подготовката... не се изпитват, когато им заверяват талоните за това нещо, а то е може би едно от най-важните неща“, каза Николай Иванов, началник на Водно-спасителна служба в Бургас. Въпреки че повечето морски курорти в България претендират за европейско равнище, можем да кажем, че сме на светлинни години, що се отнася до водното ни спасяване. Все още достатъчно квалифицирани кадри липсват, да не говорим за необходимите помощни средства за първа помощ. „На Запад примерно не се обдишва човек уста в уста докато в България все още е практика. Бургаският плаж беше първият плаж, който въведе маски за обдишване, да няма пряк допир кожа с кожа, както се казва, знаете има толкова много болести вече – известни, неизвестни. Това в 21 век е недопустимо. Другото, което е – ръкавиците, които са задължителни в чужбина – все пак най-важно е човекът, който спасява жертвата той да е в безопасност“, допълни Николай Иванов, цитиран от БГНЕС.
Нов проектозакон подготвят от Асоциацията по водно спасяване в Бургас. Те обаче не се надяват на конкретни мерки за предстоящия сезон. „Преди избори никой нищо няма да направи, така че ще изчакам новото правителство. Да се надяваме да бъде по-добро.“, допълни още Николай Иванов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв

Доста работа ви чака днес


Доста работа ви чака днес. Със сигурност няма да