05.05.2009 11:39

Уникален паметник е заплашен от унищожение

Видян 2533 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Уникалната "Червена църква" край град Перущица е заплашена от пълно унищожение. В продължение на 23 години българската държава не е отпуснала нито лев за нейната реконструкция, предаде БГНЕС.


Християнският храм е строен през 4 век след Христа и е едно от чудесата на ранновизантийската архитектура. 40 години след обявяването й за паметник на културата "Червената църква" е почти неизвестна на туристите, тъй като до нея може да се стигне единствено по черен път. Раннохристиянският храм е издигнат от император Анастасий. Мястото е внимателно подбрано. "Червената църква" е построена в близост до старо езическо светилище и до най-важните пътища от Тракия за Бяло море и от Константинопол за Западна Европа. Предполага се, че храмът е бил известен в миналото с изцелителните мощи на християнски мъченик, загинал за утвърждението на вярата по нашите земи.
Църквата е наречена червена заради използваните печени тухли в градежа и. У нас има само два храма, които са издигнати по подобна технология - този в Несебър и църквата "Света София" в столицата. Днес руините на "Червената църква" стърчат самотно насред полето в полите на Родопите. Запазената арка на храма е напукана и това е наложило укрепването и с дървено скеле през 1985 година. Дъските вече са изгнили и може всеки момент да се счупят. Ако това се случи частично запазеният купол на църквата ще бъде безвъзвратно унищожен. Музейните служители от Перущица са изпратили десетки писма до Министерството на културата, но до момента за реставрация на църквата не е отделен нито лев. Част от стенописите и мозайките на храма са запазени и се съхраняват в НИМ. Според ЮНЕСКО те са уникални и на подобряват образците на базиликите в италианския град Равена и синайските византийски манастири.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне