23.04.2009 12:10

Локумът – незалязващо изкушение

Видян 4510 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Локумът като че ли остана в сянка сред останалите десерти, но все още има своите верни привърженици. В България той е популярен още от времето на турското робство и много бързо се харесва и възприема от хората заедно с баклавата и бозата.


Той обаче заема челните места в класацията за вредни храни. Върви заедно с тортите, снаксовете, чипсовете и газираните напитки като дори беше забранен да се продава в училищните бюфети с наредба на здравното министерство.


Турският десерт се прави от нишесте и посладена със захар вода и много подсладители. Локумът се ароматизира с розова вода или с лимон. Често обаче мириса, вкуса и цвета на локума се постигат чрез многото вредни Е-та в него.


Цената на лакомството е приемлива и всеки може да си го позволи. Обикновеният локум струва между 0.80 ст. и 1.00 лв. По-луксозните опаковки пък се продават между 1.50 и 3.00 лв.


Този десерт може да се консумира по различни начини. Гарнира се с орехи, фъстъци, шам фъстък, лешници и други. Обикновено се нарязва във формата на кубчета, отделени едно от друго с пудра захар или кокосови стърготини.


Историята на локума е изгубена в мрака на ориенталското средновековие. Има много версии, но най-популярната приписва заслугите за неговата поява на турски султан от преди пет века. Този владетел, подтикван от благородното желание да бъде мъж за всички жени от своя харем, един ден привикал дворцовите сладкари и им наредил да измислят нов сладкиш, който да допълни уникалната султанска колекция от сладкарски рецепти. Така на бял свят се явил рахат локумът, а триумфалното му присъствие в ориенталската диета би могло да означава, че и мъжката чест на султана е била спасена. Според други сведения пък локумът бил прибавен в турското сладкарство доста по-късно - по времето на султан Абдул Хамид I (1725-1789 г.).



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

дева

Денят е подходящ да обърнете внимание към детайлите във вашата работа

Денят е подходящ да обърнете внимание към детайлите