Свързани новини

25.09.2008 11:16

Олигарсите: Младен Мутафчийски

Видян 19727 пъти | Коментари 0
Гласували 6 рейтинг: 4.8333
много слаба слаба добра много добра страхотна

"В сайта Frognews никога не е засяган бизнес, с който аз се занимавам, но по-скоро ми се струва, че тази заплаха е и срещу мен. Защо да не се страхувам, след като се случват такива неща?", зави пред Николй Бареков по бТВ вчера Младен Мутафчийски.


Как от държавен директор (и то на оръжейна фирма като Тератон) човек става представител на едрия частен капитал?


Как един доказан бохем, без да иска, превръща в мишена на злосторници свой близък човек?


Трудно е да отговорим на тези въпроси. Но пък един преглед на печата поставя няколко теми за размисъл.


На 27 август миналата година в. Стандарт писа: “как един от най-крупните бизнесмени в туризма - Младен Мутафчийски, почиства парите си, изкарани от оръжейни сделки и съмнителни CD-та. Той продава комплекса си "Хелена ризорт" и изкупува бясно парцели от Несебър до Резово, върху които строи ваканционни селища”. Отваряме скоба, за да напишем, че Хелена бе избрано от двама толкова различни политически лидери като Волен Сидеров и Сергей Станишев за тяхната лятна ваканция съответно по-миналото лято и миналото лято.


В опуса, посветен на Мутайфчийски се казва още: “Кучето се оказа заровено в пясъка край общинския съвет в Несебър. Той (б.р. Мутафчийски) отдавна е дал ясно да се разбере, че в Слънчев бряг трябва да се играе по неговата свирка. Как доказва надмощието си? В скандала с продажбата на Енергото в курорта Мутафчийски поиска от името на миноритарните собственици купувачът EVN да плати двойно по-висока цена от договорената. Не остана безучастен и към последвалите скандали за смяна на ръководството на "Слънчев бряг" АД и появилите се двойни бордове. Десетките дела по спора кое ръководство в крайна сметка е легитимното се точат и до днес в съда. Ощетена десетки хиляди левове от това е държавата.


Години наред Мутафчийски е намирал начин да държи под контрол общинските власти в Несебър. Говори се, че той е бил в тесни връзки с кмета Николай Тодоров(б.р. всъщност е Николай Трифонов), на когото се наложи да зареже мандата и спешно да се скрие в Одеса. Комфортът на Мутафчиев рухна, след като на политическата сцена се появи другият мастит хотелиер - Димитър Янков. Бившият председател на Общинския съвет се опъна яко на Мутафчийски и му показа, че в богатата морска община ще има само един васал. Между двамата започна бурно състезание за власт и бизнес. След като Янков започна да се изживява като едноличен феодал на община Несебър той влезе в остър конфликт с бившия шеф на "Кинтекс" (тук колегите отново бъркат името – той е бивш шеф на Тератон). В Слънчев бряг и Несебър са обществена тайна публичните скандали между двамата и взаимно отправяните зловещи закани. След като на 9 май Янков бе екзекутиран, край морето отново се възцари мир, а Мутафчийски се зае с амбициозната задача да сложи ръка на Южното Черноморие.”


Ако са верни тези твърдения на колегите от вестника, собственост на влиятелния във висшите кръгове адвокат Тодор Батков, и атентатът срещу съдружника на Мутафчийски – журналиста Огнян Стефанов, може да е следствие от няколко възможни проблема. 


Известно е кои през последните 15 години са главните действащи лица в разпределението на милиарди в Слънчев бряг – все силни мъже, и че не прощават прекалени амбиции един да води бащина дружина. Това първо.


 Второ, Митьо Янков – когато гръм удари, как ехото заглъхва?


И трето – кой на кого може и кой на кого не може да прости дългогодишните кавги за милиони с тока на Слънчев бряг, чиято жертва това лято нееднократно станаха стотици хиляди туристи, на които им прекъсваха за часове електричеството?


Има още една мистерия, но от последния месец. Тя е свързана със сайта “опасните”. Точно 20 дни преди нападението срещу Оги Стефанов се появи следното извинение в Интернет, подписано от него и Мутафчийски: „Опасните” изчерпаха своя ресурс на доверие, а някои от статиите нарушиха добрия тон и Ние считаме, че е време да спрем....Извиняваме се на всички засегнати и обидени от нашите материали. Искрено съжаляваме за причиненото им неудобство в личен и професионален план. При необходимост бихме компенсирали имуществените щети на потърпевши от публикациите”.


Онзи ден и вчера връзката между двамата и сайта бе отричана, така че остана съмнение чий всъщност е бил вторият електронен вестник, предизвикал истерия у нас.


Първият интернет бум настана, когато слух в невинния сайт бгмама доведе до масово теглене на пари от Първа инвестиционна банка през май.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

близнаци