05.12.2018 11:12

Световноизвестният скулптор Живко Седларски с премиера на БГ модна икона

Видян 3005 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Световноизвестният скулптор Живко Седларски ще представи за първи път в България нови пластики от серията „Роклята“ по време на официалната церемония „БГ модна икона 2018“ на 12 декември във Витоша Парк Хотел.Той пристигна от Франция по специална покана на Академията за мода за своята премиера в едно от най-престижните лайфстайл събития в България. Това стана ясно по време на пресконференция в Пресклуб БТА. Още в самото начало нейният водещ – проф. Любомир Стойков, преподавател в Националната художествена академия, сподели:


„Живко Седларски е създал и продължава да създава уникални творения, които достигатдо милиони хора в целия свят и ги зареждат с прекрасна енергия. Неговият естетски прочит на дамската рокля показва силата на вдъхновението, което един от най-големите модни фетиши може да събуди в художника. Насвой ред, обаче, произведенията му също са катализатор за въображението на дизайнери и стилисти, и действат като мощен импулс за създаване на красота. Известно е, че модата в много голяма степен е господство над пространството и проява на виртуозност във формообразуването, а Живко Седларски е истински магьосник в това отношение. По изкусителност и съблазън неговите рокли, създадени чрез от судюр (haute soudure), т.е. висша заварка, могат да конкурират прототипите в самата висша мода - от кутюр (haute couture).“.


По време на пресконференцията Живко Седларски представи общо 15 скулптури от серията „Роклята“: „Дъга в нощта“,„Андромеда“, „Полъх“, „Бяла тишина“, „Виенски валс“, „Звездите на Щутгарт“, „1910“, „Фукла“, „Спирална галактика“, „Жената на рибаря“, „Рокля сирена“ в три варианта и „Пенлива рокля“ в три варианта. Размерите на скулптурите са от 14 до 76 см., а материалите, от които са направени включват: месинг, гранит, неръждаема стомана и фибростъкло. Живко Седларски сподели, че всички негови скулптури са изляти в България, въпреки, че самият той живее и твори повече от 20 години във Франция.


Най-мащабният проект на скулптора, който предстои да бъде реализиран през 2019 година, е фреско за два пешеходни тунела в Китай с размер 840 кв. м. Това обяви Живко Седларски по време на пресконференцията и обясни, че темата за единия тунел е „Океан“, а за другия – „Джунгла“, и се предвижда те да водят милиони туристи към най-големия небостъргач в Китай (729 метра), който също предстои да бъде реализиран.


Творбите на Живко Седларски са оригинален синтез между мода, изящно изкуство и архитектура. Модните дефилета в Париж, Милано и Ню Йорк са извор на вдъхновение за скулптора, който до момента е реализирал две ревюта във Франция – през 2017-та година заедно с ученик на дизайнера Жан Пол Готие и самостоятелно през 2013-та година в катедралата в град Вю Ви. Връзката между модата и скулптурата в своята работа Живко Седларски открива през 2008 г., когато започва да работи върху първата си монументална рокля „Дъга в нощта“от неръждаема стомана с височина 3.20 м., предназначена за частен парк, северно от Рен, Франция. С тази скулптура започва серията „Роклята“ на Живко Седларски, в чиито творчески търсения винаги присъства жената. Тя не е представена физически във всяка от творбите му, но всеки един може да си я представи по асоциативен път. В роклите от метал жената е по-скоро загадка и силует, но именно тя е божеството, пред което творецът се прекланя. Нейната енергия и движение са уловени в чувствените скулптури на Живко Седларски, които сякаш имат душа. Неговият стремеж към красивото преминава през изчистената линия и опростената форма на фигуративна скулптура без излишни щрихи и както сам той обяснява: „Избрах роклята, защото исках да пресъздам едно движение, необременено от детайли.“


Асистентки по време на презентацията на скулптурите в Пресклуба на БТА бяха топмоделът Никол Предьова и Антоанета Боянова – Лейди България Свят 2018.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци