08.10.2018 16:10

Пияни дървета ни връща към спомените за дома

Видян 1428 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Отправете се на едно пътуване сред спомените за дома, обичта към дърветата и нарушените обещания с „Пияни дървета“ от Ада Дориан, издание на „Хермес“. Ерих е възрастен учен, който е посветил живота си на дърветата. И е самотен, защото жена му – Даша, го е напуснала и се е върнала в родината си, след като той е отказал да се пенсионира. За да компенсира загубата й, засажда дървета в спалнята си. Години по-късно те вече са пораснали и ситуацията излиза извън контрол. Дъщеря му – Ирина, се опитва да го убеди да постъпи в дом за възрастни хора, защото вече трудно се справя сам. Наема му домашна помощница, която той изгонва. За всеобща изненада обаче се сприятелява с момичето от съседния апартамент. Катарина е на седемнайсет, избягала е от дома си и от училище и се бори с мъката от раздялата на родителите си. И двамата осъзнават, че са допускали грешки, и намират в лицето на другия спокойствие и надежда. Ерих си припомня експедициите във величествените сибирски гори и неизмеримата любов, която все още изпитва към Даша и към дърветата. Защо „пияни дървета“? Намери и термина пияни дървета. С него се обозначаваше не определен вид или род дървета, а всяко изкривено при сходни обстоятелства дърво. Стволът, останал без опора в топящата се трайно замръзнала почва, се килва в калта, тъй като корените му са привикнали към твърдата почва. По този начин могат да се наклонят цели гори.


Чрез романа си Ада Дориан изгражда едно интересно сравнение между този природен феномен и живота на главните герои. С всяка глава авторката ни напомня, че когато има нещо нередно в средата, в която живеят хората, и техните съдби могат да се изкривят – също като горите. Обстоятелствата, изборите и житейските несгоди постепенно оформят мислите и характерите ни по причудливи начини, под тяхно влияние губим и намираме себе си, изменяме се... също като пияни дървета. Ада Дориан е родена в Хановер и изучава литература и философия в Университета в Оснабрюк. През 2009 г. печели Литературната награда на град Хамбург. През 2016 г. получава стипендия за литература на провинция Долна Саксония и е номинирана за наградата „Ингеборг Бахман“.


Живее в Хамбург и работи като писател на свободна практика. Авторка е на романа „Пияни дървета“, част от поредицата „Съвременни европейски романи“ на ИК „Хермес“.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог