Свързани новини

24.08.2018 15:04

Топи се най-големият глетчер в Европа

Видян 2061 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-големият глетчер в Европа се топи твърде бързо и заради глобалното затопляне може напълно да изчезне до края на това столетие, предупреждават учените.


Алечкият ледник е в Алпите е дълъг около 23 километра, а дебелината му е около 900 метра.  


Заради интензивните климатични промени, ледникът намалява с около 50 метра на година. Изследователят


Андреас Баудер проучва причините и редовно прави мониторинг на ледника.


"Прахът, който стига до тук, но и черният карбон, който се изгаря при отопление и от колите. Чрез въздушните маси се пренася дотук  и се наслагва на повърхността. Това се случва всяка година и виждате повърхността става все по-тъмна и по-тъмна. Тъмният цвят означава по-интензивно топене, защото привлича повече слънце", обяснява Анреас Баудер.


Доминик Балмер повече от 30 години живее близо до ледника. Високите температури това ляво в Централна Европа я притесняват. "Това лято, в най-топлите дни, когато беше около 35 градуса, ледникът загуби по около 10 см на ден от дебелината си. За мен той е като стар приятел, който гледам как страда", казва Доминик.


Промените влияят и на природата около ледника. Алпийският мармот напуска убежището си само за няколко часа това лято заради високите температури. Според учените това е недостатъчно, за да събере харана за зимата и популацията му може да намалее.


Източник: бТВ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп

овен

Имате безброй много идеи

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Имате безброй много идеи, но точно вие сте твърде