Свързани новини

05.03.2009 17:36

И за супа, и за сладолед

Видян 3855 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сметана? Сметана – никога! Така ще ви отговори всеки, който си брои калориите. Или този, който знае, че към млечните продукти на нашия пазар трябва да се отнасяме със здравословна доза подозрение. Едно по едно.


За калориите е вярно. В 100 грама заквасена сметана се съдържат 280 калории, а мазнините може да са между 15 и 45 %. Сметана всъщност се прави от пастьоризирано прясно мляко чрез заквасване на каймака, или без заквасване. Така че според метода е сладка (в смисъл не заквасена, а не със захар) , или кисела, значи заквасена. Сметаната освен високоенергийна е и твърде полезна за някои заболявания и се прилага в лечебното хранене. Препоръчва се при остър гастрит, язва, подагра, туберкулоза, нервни заболявания, остри инфекциозни заболявания. Лецитинът, който съдържа пречи на отлагането на холестерол и по този начин предпазва от развитие на атеросклероза. Разбира се с такава цел може просто да пиете мляко, или да го употребявате в други форми. Да прибавим в положителните характеристики и световноизвестното благотворно влияние на сметаната, прибавена към супи, предястия, месни и постни ястия, да не говорим за кафето, десертите и сладоледите.


Що се отнася до подозренията и за сметаните като млечни продукти, за които кой каквото можа направи, та да се вглеждаме поне в етикетите и да разчитаме, че там производителите са споделили всичко. Възможно най-сигурно е да се купува заквасената българска сметана. За 400 грама „Бор Чвор” искат 1.99, а „Данон” – 2.20 лв. Съдържат сметана и закваска. Единствените течни сметани, в които не е отбелязано да има растителни мазнини са „Мегле” от 500 грама за 4.55, която е правена по технологията с ултра висока температура „от прясна сладкарска сметана без консерванти”и „Президент” от 500 грама за 6.69, в чието съдържание е посочена млечна сметана, млечни протеини и забележете – МОРСКИ ВОДОРАСЛИ. Какво дирят водорасли в сметаната ? Водораслите по принцип са полезни. ( това са цените в „Пикадили”) Другите течни сметани, включително и един вид „Мегле”, за които се твърди, че са на растителна основа, съдържат вода, хидрогенирани мазнини, млечни протеини, няколко Е-та, а някои – и сол и захар. Всички сухи сметани в масовите магазини са на т.н. растителна основа - и българската „Нестле”, и чешката „Комплета”, и холандската „Мато Гросо”. Холандската между другото е най-евтина – 1.84, българската е 2.64, а чешката – 3.37 за опаковки от 200 грама в „Била”. Тези сметани също съдържат хидрогенирани мазнини, които по принцип не са полезни, така да се изразим приятелски, или са направо вредни, когато надхвърлят определена концентрация.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на текущите проекти

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на