02.07.2018 14:07

Николай Овчаров с книга за Кипър

Видян 1632 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 3 юли излиза новата книга на Николай Овчаров – „Кипър – островът на Афродита“. И тя, подобно на „Търсачът на минало открива света“, „В Африка сред лъвове и сенки на предците“, „От Камчатка започва Русия“ и „Слънцето залязва над Ангкор“, е изпълнена с любопитни факти и вълнуващи моменти. Потопете се в новото приключение на професор Овчаров и опознайте мистичния и красив остров. Николай Овчаров е известен археолог – наричат го българския Индиана Джоунс, и голям пътешественик. Името му се свързва най-често с прочутия скален град Перперикон, който благодарение усилията на Овчаров се превръща в един от най-популярните туристически обекти в страната ни. На мнозина са познати и неговите открития при Татул, Урвич, царските дворци във Велики Преслав, както и много други исторически паметници. Николай Овчаров е роден през 1957 г. във Велико Търново. Завършва история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор е на множество книги и статии за българското културно наследство. Кавалер на ордена „Св. св. Кирил и Методий“ с огърлие за изключителни заслуги в областта на културата (2010 г.) и носител на голямата награда за принос в изследването на тракийската култура „Проф. Александър Фол“ (2009 г.). Член е на Ордена на българските тамплиери, с огромен принос за развитието на културно-историческия туризъм в България. Има много митове за раждането на Афродита от морската пяна. Най-прочутият е как голата богиня се появява край брега на Кипър в сърцевината на прекрасна раковина, а там я посрещат богините Ори, дъщери на Зевс и Темида. А според археолозите първите хора на откъснатата от материка суша се появяват преди 11–12 хилядолетия. Една от версиите за името на острова гласи, че то идва от латинската дума cuprum – мед, заради неговите богати медни рудници. Авторът ни повежда на едно чудно пътешествие, в което ще научим:


- Защо наричат Кипър „Сладката земя“.


- В кой град е построен флотът на Александър Велики.


- Къде се е съхранявала частица от Христовия кръст.


- За замъка Колоса – тайнственото свърталище на тамплиери и хоспиталиери.


- Къде е било царството на мозайките.


- Къде е гробът на свети Лазар.


Ще научим още за времената на възходи и падения, за унищожителни земетресения, които островът преживява, за драматичното му разделяне на Република Кипър и Северен Кипър. И ще искаме да се връщаме отново на красивия и мистичен остров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв

Този ден е най-добре да прекарате на уединено място в молитви


Този ден е най-добре да прекарате на уединено място в