28.05.2018 11:15

Садово посрещна майсторите на здравословни храни и напитки

Видян 1985 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Стотици опитаха кафе от смокини и чипс от ягоди и моркови на втория Фестивал на еко- и биопроизводителите и арттворците


Община Садово, известна от векове със своето традиционно производство на плодове, зеленчуци и фъстъци, стана и столица на здравословното хранене. Градът за втори път е домакин на Фестивала на еко- и биопроизводителите и арттворците, който започна днес в рамките на празника на града 24 май. „Честваме го повече от 80 години, като в миналото местните хора са празнували на 11 май - Денят за почит на светите братя Кирил и Методий“, каза кметът на общината Димитър Здравков. Градоначалникът поздрави хората за празника, който започна с тържествен водосвет, отслужен от отец Борислав. На стадиона в града бе открит турнир по стрелба с лък, награди получиха изявени учители, ученици, читалищни дейци и спортисти. Сред официалните гости на празника бяха народният представител Георги Търновалийски и кметът на община Първомай Ангел Папазов, които разгледаха щандовете на изложителите на Фестивала на еко- и биопроизводителите и арттворците.


Кафе от смокини бе сред иновативните продукти, показани на феста. Приготвя се от смокини, отгледани в Родопите, и действа като натурален антиоксидант, имуностимулант и алкализатор. Интерес предизвикаха натуралните чипсове в комбинации от морков и цвекло и ябълки и цвекло. Всички изложители бяха заложили на здравословните храни и напитки, повечето от които са подходящи и за вегетарианци и вегани – сладки от семена и ядки, веган торти, напитки от бял бъз, крекери със семена, хляб с квас, вегетариански банички, салами и луканки, направени от растителни продукти.


Занаятчии и арттворци показаха ръчно изработени играчки и пантофи от плъст, керамични бижута, торбички от плат с български шевици, икони. Някои от изложителите предложиха семена и разсади от прави български сортове. И тази година във Фестивала на еко- и биопроизводителите и арттворците се включи и Институтът по растителни генетични ресурси “К. Малков” – Садово, който от години разработва български сортове пшеница, лимец, просо, сусам и фъстъци.


Фестивалът продължава до събота включително с детски работилнички, наречени „Децата – цветовете на дъгата“. „Така малките научават за пътя на хляба от нивата до трапезата, за кръговрата на зърното, как се меси и пече. Ще имат възможност да засеят семенца от най-древното зърно лимец и да направят свои хлебчета, които ще изпекат в подници на жив огън“, каза Нели Дакова, организатор на фестивала.  Програмата на фестапрез следващите дни включва лекции по природосъобразно земеделие, екообразование, размяна на семена.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей