12.05.2018 09:55

Отговорът на всичко може да бъде 73. Или 67

Видян 2009 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нова оценка на константата на Хъбъл - скоростта, с която Вселената се разраства, преобръща много от най-добрите умове в космологичната общност. Вселената се разширява с 9% по-бързо, отколкото се очаква, и учените не знаят защо. Обсерваторията Гая на Европейската космическа агенция провежда най-подробното триизмерно изследване на Млечния път. Според новите данни константата на Хъбъл е 73, което означава, че галактиките се отдалечават от нас със 73 км / сек. на мегапарсек.  Различни са обаче резултатите, когато наблюдението е чрез космическия еквивалент на изчислителния модел на Гая, който грубо описва възрастта и съдържанието на Вселената и законите на физиката, за да предскаже колко бързо Вселената трябва да се разширява. Той дава стойност на Хъбъл - 67.


Най-новата оценка е в явно противоречие с константата, базирана на наблюдения на древната светлина, освободена малко след Големия взрив. Несъответствието е значимо, защото константата е основна в космологията.

"Фактът, че Вселената се разраства е най-мощният начин, по който можем да определим състава на Вселената, възрастта й и нейната съдба", твърди професор Адам Рийс от Научния институт за космически телескопи в Балтимор, Мериленд, който ръководи последния анализ.

Рийс, който си раздели Нобеловата награда за физика за 2011 г. в опитите да се докаже, че разширяването на Вселената се ускорява, е част от екипа, съсредоточен върху разработването на ултра-точни методи за измерване на разстоянията.

Последните наблюдения на Гая са идентифицирали десетки нови Цефеиди. При тях се наблюдава строга зависимост между яркостта на звездата и периода на изменение на блясъка ѝ, което ни позволява да измерим разстоянията до тях и техните галактити.

Доскоро учените се надяваха, че тъй като измерванията стават по-точни, несъответствието ще се стесни, но разликата се е увеличила. "Ако това продължи, може да се занимаваме с нова физика на  Вселената", смята Рийс.











Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...