10.05.2018 13:24

Битието на Владимир Зарев с ново издание

Видян 1638 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новото издание на „Битието“ от Владимир Зарев излиза на 15 май със знака на „Хермес“.  По трилогията „Битието“, „Изходът“, „Законът“ е заснет епичният сериал „Дървото на живота“.  Романовата трилогия Битието, Изходът, Законът е вълнуваща сага, в която се разказват житейските премеждия, възторзите и паденията на тръгналия от Видин род Вълчеви. Действието в първата книга – Битието, започва в далечната 1890 година и проследява драматичните събития от следосвобожденската епоха през Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война до 9 септември 1944 г. Владимир Зарев сложно и талантливо преплита личните светове и истории на един род със съдбовните и мъчителни обрати в историята на България. Романовото действие лъкатуши между психологическото и социалното противостоене на героите – силни и жадни за реализация личности. Между високия морал и низостите, между любовта и омразата, заплита се в братоубийствени страсти и неправдоподобни събития и пренарежда в незабравима цялост протяжните подробности на живота. Героите в романа са ту велики и красиви в поривите си, ту обладани от провинциална мерзост, ту обсебени от модерните идеи на своето време. Романът ни увлича не само с богатия си и интересен сюжет, но и с мощта, със стихията и епичния дъх на езика, най-сетне с възможността и днес да прочетем себе си в тази книга.                                                                                                                         


Владимир Зарев е един от най-талантливите съвременни български писатели. Пише художествена проза на изключително високо равнище. Автор е на забележителни романи, сред които са трилогията „Битието“, „Изходът“, „Законът“, „Поп Богомил и съвършенството на страха“, „Хрътката“, „Хрътката срещу Хрътката“, „Светове“, „Лето 1850“, „Разруха“, „Орлов мост“ и др. Повече от четири десетилетия романите на Зарев са своеобразен летопис на социалния и обществения живот от началото на ХХ век до наши дни. Тематичното разнообразие на неговото творчество отразява реалистично, но и проникновено аналитично, както исторически събития, така и актуални проблеми на нашата съвременност. Всяка негова книга се радва на широк обществен отзвук и на голям читателски интерес. Владимир Зарев е сред най-четените съвременни български автори в Столична библиотека. Той е призьор на Годишните награди „Писател на годината“ на библиотеката за 2014, 2015 и 2016 г. По мотиви от „Битието“ е заснет култовият сериал „Дървото на живота“. Очаква се и игрален филм по мотиви от романа „Разруха“. С книгите си Владимир Зарев е посланик на българската литература по света. Негови творби са превеждани в Германия, Австрия, Русия, САЩ, Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Турция, Хърватия, Сърбия. Авторитетният „Берлинер Цайтунг“ пише: „Владимир Зарев е българският Балзак!“. А вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ оценява изключително високо „Разруха“: „Ние очаквахме големият роман на промяната да се появи в Полша, Унгария или Чехия, но той дойде от България“.             Като главен редактор на елитното списание за българска и световна литература „Съвременник“, той работи за отстояване и популяризиране на българската духовност. Владимир Зарев беше част и от експертното жури на проекта „Ръкописът“ на Българската национална телевизия, чрез който се даде шанс на млади и талантливи автори да развият потенциала си на писатели. Владимир Зарев е носител на редица престижни награди, сред които Националната литературна награда „Иван Вазов“. През юли той беше отличен и с Националната литературна награда „Елин Пелин“. Тя се връчва веднъж на 10 години за цялостно творчество и принос в областта на белетристиката. Владимир Зарев е носител и на държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и