Свързани новини

24.02.2009 15:05

Продажбата на колекцията Сен Лоран надмина рекордите

Видян 2088 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Продажбата на колекцията събирана повече от 50 години от световно известният френски моден дизайнер Ив Сен Лоран и Пиер Берже, разпръсната по света още на първата вечер от продажбата на търг снощи в Париж събори седем рекорда.


Над 206 млн. евро от картини на съвременни автори и импресионисти бяха получени за първите три часа снощи, а продажбата продължава днес и утре в Гран Пале на Париж. Предишната голяма продажба на частна колекция събра 163 милиона евро. Колекцията беше на Виктор и Сали Ганц и се проведе през 1997 г. в Ню Йорк. Една от най-красивите емоции през снощната вечер дойде от нов световен рекорд отнесен от картина на Матис продадена за 35.9 млн. евро включително и разходите. Но разочарованието пък дойде от продажбата на картината на Пикасо "Музикални инструменти върху маса". Тя бе оценена като най-скъпа от 730 творби предложени на търга и която не намери купувач, който да даде повече от 21 млн. евро. Това бе и най-ниско фиксираната цена. "Щастлив съм, защото ще я запазя" каза Пиер Берже, интимният партньор на Лоран. "Не само, че продажбата не достигна неоценимата сума, но и спечелих един Пикасо", шеговито каза Берже като уточни, че ще подари картината на фондация Берже - Сен Лоран. Бизнесменът каза още, че е "много щастлив" от резултатите. "Мисля, че Ив щеше да е също много щастлив", каза още Берже за своя приятел. Ив Сен Лоран почина миналата година на 1 юли. Още няколко творби събориха световни рекорди. Сред тях е скулптурата на Константин Бранкуси от Рим "Madame L.R", продадена за 29,1 млн. евро включително и разноските. Картината на Марсел Дишамп, която представлява флаконче парфюм в обърната дървена кутия бе продадена за 8.9 млн евро включително и разноските. Рекордни цени постигнаха също така и картината на Пиет Модриан (Композиция в синьо, червено, жълто и черно), продадена за 21.5 млн. евро (вкл. разноските) Джеймс Инзър (Разочарованието на Пиеро) за 5 млн евро и Пол Кли ("Gartenfigur") за 3,9 M (вкл. разноските).
Според Кристи`с 30 процента от купувачите са американци и близо 70 % европейци, от тях 12% французи. Търгът привлече много купувачи, които искаха да останат анонимни, но имаше и такива като Бианка Джагър и Виконт Линли, синът на принцеса Маргарет. Забелязан бе и американският експерт Пабло Шъгърински, който представи своя мистериозен клиент от Сиатъл. "Това става на всеки сто години. Все едно е сън", коментира от своя страна японският колекционер Мисако Такаку. Той пристигна от Токио с надеждата да обогати още своята колекция от творби на Мане. Френската държа се спря на три творби. Център Помпиду даде 11 млн. евро за картина на Джорджо ди Чирико, музеят Орсе купи картината на Едуард Вияр (Лилии) за 320 000 евро и още на Ензъл (В консерваторията) за 480 000 евро. Две творби от китайското изкуство и искани от Китай утре ще бъдат представени на търга. Това става след като бе отхвърлена процедурата за прекратяване на продажбата. "Готов съм да дам тези две глави (от бронз) на Китай и всичко което искам в замяна от Китай са правата на човека, свободата в Тибет и да посрещнат Далай лама", отново повтори Берже. Бизнесменът Пиер Берже и дългогодишен приятел на Ив Сен Лоран каза, че парите ще отидат във Фондация Берже-Сен Лоран за медицински изследвания и по-специално за борбата срещу СПИН-а.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева