17.06.2017 08:06

Световни политици скърбят за Хелмут Кол

Видян 1609 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 87-годишна възраст почина един от най-големите политици на нашето съвремие – Хелмут Кол. Той беше канцлер на Федералната република в продължение на рекордните за Германия 4 мандата. Кол е и един от архитектите на демократизирането на Европа и падането на Берлинската стена.


Роденият на 3 април 1930 година политик е канцлер на Федералната република от 1982 до 1990 и след това на обединена Германия до 1998 година.


„Той беше наистина велик държавник, велик германски политик и преди всичко – велик европеец. Той направи толкова много не само за обединението на Германия, но и за Европа – да бъде единна и да расте единна”, заяви министър на външните работи на Германия Зигмар Габриел.


Новината за кончината на Кол завари Ангела Меркел в самолета на път за Рим за аудиенция при папата. Оттам тя заяви, че Хелмут Кол беше точният човек в точния момент, когато ветровете на промяната задухаха над Източна Европа през 80-те и призна, че собственият й живот се е променил радикално благодарение на него, за което тя дълбоко му е благодарна. Новината натъжи и милиони германци, независимо от политическите им пристрастия.


"Смъртта на Хелмут ме наранява дълбоко. Менторът ми, приятелят ми, същината на Европа... той ще ни липсва много", написа в "Инстаграм" председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.


Най-възрастният жив американски президент Джордж Буш-Старши нарече Кол един от най-великите лидери в следвоенна Европа и "истински приятел на свободата".


"Хелмут Кол бе един от най-великите политици на Европа и на целия свободен свят“, написа в Туитър френският президент Еманюел Макрон. Припомняйки, че той бе "бащата" на съвременна обединена Германия, Макрон го оценява и като политикът, дал значителен принос за укрепването на френско-германската дружба. С неговата кончина загубихме голям радетел на Европейския съюз", написа Макрон.


Хелмут Кол изигра ключова роля за прекратяването на Студената война и обединението на Германия, гласи съболезнователната телеграма на Владимир Путин до германския му колега Франк-Валтер Щайнмайер и канцлера Ангела Меркел. „Имах щастието лично да общувам с Хелмут Кол. Искрено се възхищавах на неговата мъдрост, на способността му да взема премерени решения дори в най-сложните ситуации", гласи телеграмата на руския президент.


Последният лидер на СССР Михаил Горбачов отдаде почит на бившия германски канцлер Хелмут Кол, определяйки го като изключителен човек, показал дълбок интерес към Русия, предаде Франс прес.


"Това беше без капка съмнение една изключителна личност, която ще остави своя отпечатък в германската, европейската и международната история", заяви бившият съветски президент в изявление, публикувано на сайта на "Фондация Горбачов". Хелмут Кол показа "дълбок интерес към Русия", припомни той.


На 16 юли 1990 г. тогавашният западногермански канцлер Хелмут Кол и тогавашният лидер на СССР Михаил Горбачов постигат споразумение единна, суверенна и свободна Германия да се включи в НАТО, припомня АФП.


По време на "тези големи събития, нелишени от риск", Хелмут Кол е успявал да отчита интересите на другите и да изгражда доверие, подчертава Горбачов.


Името на забележителния германски политик ще остане в паметта на сънародниците му и на всички европейци, подчертава Горбачов, изказвайки най-искрените си съболезнования на семейството на Кол, на правителството на Германия и на всички германци.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

стрелец

Последвайте интуицията си

Ако днес почувствате необходимост да се оттеглите и