16.06.2017 13:17

Политическа орда събра българския елит в Зала 42

Видян 1953 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Премиерата на романа „Политическа орда“ от Тошо Тошев превърна Зала 42 на НДК в горещата точка на столицата. Над 200 гости преминаха по червения килим пред най-новото културно пространство в София, за да се срещнат с един от най-известните български журналисти и да присъстват на представянето на новата му книга.


Книгата бе представена от издателя Виктория Бисерова, писателя Иван Гранитски и автора Тошо Тошев. Освен тях на сцената беше и актьорът Калин Сърменов, който прочете откъс от романа.


„Заглавието на книгата не е случайно“, заяви Виктория Бисерова. „То е събирателно название на прехода в България, на грешките, допускани от управляващите, на условията, в които сме принудени да живеем и до днес“.


Като един от първите читатели на романа, писателят Иван Гранитски обясни, че рядко писателите успяват да слеят пластовете на творбите си в така еднородна смес от препратки и смислени образи. „Любовно-еротичният пласт на романа се явява като антитеза на бездушието на политиците“, поясни Гранитски.


Гостите на събитието бяха изключително развълнувани от последвалото изказване на самия автор. Тошев разказа на публиката, че идеята за „Политическа орда“ се е избистрила в съзнанието му, след като е осъзнал, че в България изразът „политически елит“ е фалшив и лишен от смисъл. „Понятието „орда“ не е задължително лошо. Историците дори казват, че Аспарух е нахлул по нашите земи със Златната орда. Нашенската орда обаче не е златна, а е тръгнала за злато“.


Преди да сподели с публиката забавен откъс от книгата, Калин Сърменов призна, че, веднъж отворил книгата, не е успял да я затвори. „Все по-малко творби днес успяват така да ни увлекат в сюжета си“, допълни той.


Премиерата уважиха политици, артисти и хора от културния елит, сред които президентът Георги Първанов, вицепрезидентите Маргарита Попова и Илиана Йотова, омбудсманът Мая Манолова със съпруга си Ангел Найденов, Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Драгомир Стойнев, Румен Петков, Николай Василев, Атанас Мерджанов, Стефан Нинов, Димитър Шумналиев, ген. Бриго Аспарухов, ген. Николай Колев, ген. Кирчо Киров, Николай Цонев, Валери Запрянов, Йордан Динев, Таню Киряков, Никола Дурчев, Борислав и Моника Гуцанови, проф. Коста Костев, доц. Андрей Андреев, проф. Крум Кацаров, акад. Светлин Русев, Ники Кънчев, Тодор Батков, Кеворк Кеворкян, Емил Стойчев, Калина Паскалева, Анна Заркова, Жени Живкова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева