18.05.2017 10:01

80-годишен българин обиколи сам света за 2 години

Видян 1673 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 2.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Самотният мореплавател д-р Васил Куртев се завърна вчера във Варна с яхтата си "Одесос" след околосветско пътешествие, започнало на 5 август 2015 година.

Това предаде БТА за пътешествието, в което 80-годишният морски вълк е преплавал 26 000 морски мили. В събота той успешно пресече и Егейско море и навлезе в Дарданелите на път към дома.

"Имах мечта и я изпълних, аз съм щастлив човек. Обичам ви всички!", бяха първите думи на Куртев, когато привърза лодката си на кея на Морската гара във Варна.

Да го посрещнат се бяха стекли роднини, приятели, представители на различни институции. От другарите си Куртев получи Лавров венец за изключителното си постижение.

Морският вълк накратко разказа, че е имало доста кризисни моменти. Автопилотът му се счупил по средата на Атлантическия океан, на други места срещал проблеми с платната, двигателят му отказвал на няколко пъти.

Най-трудно му е било в Червено море, където освен безветрие, а после силен вятър, го застигнала и пясъчна буря, уточни той.

Който не е ходил в морето, той не се е молил на Бога, каза Куртев в отговор на въпроса как се е борил с проблемите.

За прехраната си мореплавателят с усмивка посочи, че не е най-добрият готвач, но се е справял. И допълни, че първото, което ще хапне на родния бряг е сирене и кисело мляко. По света има много красиви места, но на мен най-много ми допаднаха Маркизките острови, каза още Куртев.

Много се радвам за него, сподели съпругата му Мария. По думите й най-голямо притеснение е изпитала по време на престоя на Куртев в Малайзия. "Тогава го хвана някакъв вирус, няколко дни дори си мислех, че плаването му ще бъде до там", разказа дамата.

Околосветското пътешествие на Васил Куртев започна от Балчик. Той сам е изработил яхтата си с помощта на брат си Неделчо. Сам е поел и разходите за пътешествието.

Куртев е носител на три награди "Златен глобус" на фондация "Кор Кароли". В завършилото вчера плаване той посрещна юбилейния си 80-ти рожден ден в Индийския океан.


Източник: Дир.бг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще