18.11.2016 15:46

Людмил Стайков получи наградата на юбилейната киномания

Видян 2491 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Акад. Людмил Стайков получи наградата на юбилейното 30-то издание на Киномания. Отличието му бе връчено на церемонията по откриване на фестивала в зала 1 на НДК от директора Мирослав Боршош. Людмил Стайков е сред основателите на престижния кинофорум през ноември 1987 г.


„Тази награда е много скъпа и ще я пазя до края на живота си. Преди 30 години започна едно кинематографично събитие, което се превърна в изключителен празник, в явление, културно събитие с национално значение. Човешкият живот е като филм - и двете започват в тъмното, и в двете има конфликти, неочаквани обрати, има самота и възторг. Кинопроизведението хвърля светлина във всеки един човек, окрилява го и го извисява. Нямам отговор само на това дали като прави по-добър отделния човек, киноизкуството може да направи по-добър целия свят и да го спаси“, каза акад. Людмил Стайков.


Големият български режисьор, който рядко дава интервюта и е пестелив на публични прояви, разказа пространни спомени от времето на фестивала преди 30 години и се обърна към зрителите в залата: „Запазих последната си благодарност за тези, които са ми донесли най-голяма радост, без които нямаше да сме на тази сцена, без които филмът остава само едно сухо заглавие в редовете на статистиката. Дълбок поклон пред публиката, заради която киното е живо!”, сподели развълнуваният Людмил Стайков.


„Да приемеш, че нещо хубаво, което е създадено може да се надгражда и развива, за да стане традиция, каквато всъщност е Киномания. Да направиш това, в момент, когато всеки започва от начало и да се лишиш от шанса да го обявиш като твое. За него се изисква не само мъдрост и любов към киното, но и кураж, морал и коректност. Благодаря на г-н Боршош и на неговия екип за тези качества.”, допълни акад. Стайков.


С обръщение към публиката откри фестивала и директорът на НДК Мирослав Боршош. „Купувайте билети за Киномания и за качественото кино, защото новият киноекран в зала 1 е купен от вас. Част от печалбата от продажба на билети ние инвестирахме в свръхмодерен нов екран, за да ви радваме с още много качествени филми“, каза Боршош.


Залата аплодира бурно и първата прожекция от 30-тата Киномания - родния филм „Слава”. „Изключително бях доволен, че Киномания ще бъде открита с чудесен български филм на талантливи съвременни творци като Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Запомнете тези имена”, призова Людмил Стайков, чийто ученик е единият от режисьорите на лентата - Петър Вълчанов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни