Свързани новини

25.05.2014 15:05

Турците взеха Златната палма с много тъп филм

Видян 1942 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Както 19’ прогнозира точно преди седмица, тъпият турски филм Зимен сън взе Златна палма от 67-ия кинофестивал в Кан. Рекламният за туристическата дестинация Кападокия досаден разказ за хотелиер, който пише история на тамошния театър, докато разсъждава за това дали злото трябва да бъде наказвано или прощавано, е голямо клише и се гледа трудно. Толкова трудно, че ние дори подремнахме в Гранд театър Люмиер по време на безкрайните над 3 часа прожекция. По време на целия фестивал министърът на културата на другаря Ердоган не просто беше в Кан и лобираше активно, той дори се появи с интервюта в най-влиятелните издания за шоубизнес, които правят ежедневни издания на Кроазет.

Ума Търман и Куентин Тарантино трябваше да направят по-бляскава церемонията по закриването и раздаването на наградите. Журито, оглавявано от единствената дама – носителка на Палма Джейн Кемпиън, присъди гранд при на Чудесата с участието на Моника Белучи.

 Третата по престижност награда за режисьор отиде при Бенет Милър за Фокскечър – филмът, който при едно справедливо журиране би следвало да вземе призовете и за филм, и за актьори.

С актьорската награда си тръгна изпълнителят на ролята на Господин Търнър в едноименния британски филм. Продукцията беше фаворит за Палмата и отличаването на наистина непоклатимия Тимъти Спол е твърде малко утешение за наистина класното произведение.

Твърде престижната награда на сценарий отиде в Русия при твърде харесвания в Кан Андрей Звягинцев и колегата му Олег Негин за Левиатан. Друг голям режисьор – Дейвид Кроненберг, също бе частично компенсиран за филма си като неговата главна актриса от MAPS TO THE STARS Джулиан Мур получи наградата за женска роля.

Унгария се поздрави с голямата награда във втората по значимост селекция в Кан – особен поглед. Филмът се нарича Белият бог и е на Корнел Мундружо. Специалната награда на журито отиде за Солта на земята на Вим Вендерс и Хулиано Рибейро Салгадо.

Така завърши последният от 40 фестивала, оглавявани от Жил Жакоб. Догодина вятърът на промяната ще доведе нов бос във фестивалния Дворец и всички очакват много по-силно издание на най-значимото събитие в културния календар и шоубизнеса на планетата.



БОРИС АНГЕЛОВ




Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв