Свързани новини

18.10.2012 11:21

Иван Трифонов: Аз съм бащата на проекта на Феликс

Видян 1749 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако скокът на Феликс Баумгартнер не беше обиколил света, надали щяхме да чуем за Иван Трифонов, инженер-химик, който има една от най-известните фирми за летене с балони в Австрия, предаде bTV. Още през 90-те австрийска телевизия прави документален филм, в който има кадри от рекордите на Трифонов. Българинът е първият човек, прекосил Средиземно море с балон, първият човек летял с балон над Северния и след това над Южния полюс. От къщата си в Хърватия разказа пред btvnews, че срещнал Феликс именно там - в балона. Запознахме се през 96-та година. Той искаше да скочи от балон. И аз му предложих моя... Говорихме си той какви рекорди е направил, аз какви рекорди съм направил. През 2005 година му дадох проекта. Трифонов, който напуска България през 1962 г. твърди, че е „бащата на проекта”, а Феликс - майката.


„Аз му пуснах семето”, казва в телефонната слушалка българинът с лек смях. После уточнява, че е разработвал изчисленията за този план 13 години и е бил сигурен, че рано или късно ще заинтригува някого.


След като среща Феликс, Трифонов има само едно условие, за да му даде целия си труд – да бъде поканен в контролната зала, когато австриецът полети от „покрива на света”.


„Аз държах връзка с него. Той се държеше приятелски”, продължава разочарованият Трифонов.


"Имам даже филми как съм подготвил този проект и съм провеждал тренировки във Франция, в Швеция и съм правил видео дори..."


Инженерът е бил убеден, че ще пътува с Феликс до САЩ, но две седмици преди скока получава писмен отказ. Мотивът бил, че в близост до мястото, където парашутистът ще се приземи нямало хотели.


„Съдебни претенции? Не. Фирмата, която спонсорира този проект е много сериозна и има силен юридически екип. Надали ще успея, въпреки че имам право да заведа иск”, казва Иван Трифонов.


Да вярваме или да не вярваме на всичко това? Отговорът на българина – „Задайте този въпрос на Феликс”.



Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния