Свързани новини

05.06.2012 12:50

Кой кой е в голямата британска кралска фамилия

Видян 3621 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес е последният ден от кулминационните тържества , провеждащи се във Великобритания по случай диамантения юбилей от управлението на кралицата. Предлагаме ви и няколко факта около голямата кралска фамилия.


 



Херцогът на Единбург



- Филипос Шлезвиг-Холщайн Зьонденбург-Глюксбург е роден на масата във всекидневната на гръцкия остров Корфу през юни 1921г.
- Филип и принцеса Елизабет се венчават в Уестминстърското абатство на 20 ноември 1947г. в зрелищна церемония с участието на държавници и кралски особи от цял свят.
- известен е с острия си език, който понякога създава конфузни ситуации; веднъж беше казал на британски студенти в Китай: „Ако се задържите по-дълго тук, ще ви се дръпнат очите“.
- 90-годишният Филип, най-дълго служилият принц консорт и най-дълго живелият съпруг/съпруга на британски монарх бе подложен по Коледа на операция за отпушване на блокирана сърдечна артерия.


 


Принцът на Уелс и херцогинята на Корнуол



- Принц Чарлз очакваше две важни неща в своя живот – а именно трона и истинската любов. След като бе женен за Даяна, която почина нелепо, най-накрая през 2005 година той смята, че е намерил любовта в лицето на дългогодишната си приятелка Камила Паркър Боулс. След като сключиха брак,  Камила стана херцогиня на Корнуол.
- Отгледан с идеята, че един ден ще седне на престола, Чарлз се оказа години наред засенчен от славата на Даяна и определян като старомоден. Но след гибелта на принцесата в катастрофа през 1997г. той бавно си върна симпатиите на публиката.
- Дългогодишната му интимна приятелка Паркър Боулс постепенно получи по-широко признание, а Чарлз се сдоби с репутацията на разсъдлив и загрижен самотен баща, отглеждащ синовете си Уилям и Хари.
 


 


Херцогът и херцогинята на Кеймбридж


 


- След брака му с Катрин Мидълтън кралицата присъди на Уилям титлата херцог на Кеймбридж, а съпругата му автоматично стана херцогиня на Кеймбридж.
- Уилям е по-големият от двамата синове и наследник на трона след баща си принц Чарлз.
- Двамата се запознават в университета „Сейнт Андрюс“ в Шотландия, където учат от септември 2001г. Натрапчивото медийно внимание е сочено като основната причина двамата да се разделят през 2007г., но скоро отново се събраха и всичко завърши с щастлива сватба през април миналата година.
 


 


Принц Хари



- Роденият през септември 1984г. по-малък син на принц Чарлз и лейди Даяна е наричан от медиите „лудото дете“ на кралската фамилия и принцът-плейбой. През април 2006г. той основа собствена благотворителна фондация в памет на покойната си майка с цел да помага на деца от Лесото, останали сирачета от епидемията от СИПН, заливаща тази африканска страна.
- Хари служи в британските части в Афганистан през 2008г. и в момента е пилот на хеликоптер Apache. Преди това пресата го представяше като плейбой, който се нахвърля над папараците, причакващи го пред британските нощни клубове, пушач на марихуана и пиещ доста алкохол за тогавашните си непълнолетни 17 години.
- Двамата с Уилям са офицери от армията. Те са и културни посланици на страната си и са работили с организацията Walking with the Wounded, набираща средства за ранени ветерани, с които се помага за завръщането им на работа и в обществото.


 


 


Принцеса Ан



- Единствената дъщеря на кралица Елизабет Втора, не искаше да играе ролята на красивата принцеса, но за сметка на това, тя си е извоювала уважение в обществените среди със своите кампании, организирани заради различни международни благотворителни организации.
- Дори разводът през 1992г. с колегата й по конна езда Марк Филипс и вторият й брак с някогашния кралски съветник Тимъти Лоурънс не помрачиха репутацията й, основаваща се изключително на активната й обществена дейност.
- Този месец тя, заедно с Дейвид Бекъм и председателят на организационния комитет за олимпиадата в Лондон, участва в делегацията, донесла олимпийския огън от Гърция във Великобритания.


 


 


Херцогът на Йорк



- Принц Андрю се оттегли миналата година от ролята си като посланик на британската търговия, след като медиите го нападнаха за приятелството му  осъден американски педофил и контакти със сина на Муамар Кадафи.
- Вторият син на Елизабет ІІ бе от 2001г. специален представител на правителствената агенция, рекламираща британския бизнес в чужбина и търсеща да привлече чуждестранни инвестиции в страната.
- Андрю, който се разведе през 1996г. със съпругата си Сара Фъргюсън, редовно е критикуван, че обикаля света в скъпи пътувания и води „лъскав живот на плейбой“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще се чувствате енергични

Днес ще се чувствате енергични и готови да преследвате