Свързани новини

17.09.2010 14:17

Любомир Стойчев: С Людмила Живкова се разделихме по взаимна вина

Видян 8013 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Малцина са избраните, които познават истинската история на фамилията Живкови в детайли. Всички личности, които участват в нея са известни на всички, без един – бащата на Жени Живкова. Слуховете са основното, което се разпространява за тези хора. Историята на фамилията прилича по нещо на съдбата на всяко друго голямо българско семейство от наше време и все пак е по-интересна от другите, заради главните действащи лица в нея. Съдбата на Живкови е толкова драматична, че може да се сравни само с латиноамериканска телевизионна поредица.


Господин Стойчев, защо винаги сте стоели в сянка, за разлика от втория съпруг на Людмила Живкова – Иван Славков? Да не би да сте искали да си създадете тайнствен образ?
Никога не съм се стремял да създавам тайнствен образ за себе си. Просто в този кръг от роднини и познати има сложни отношения. По-добре е човек да не се показва, да не разяснява и да не обяснява. А най-близките си знаят всичко и то съвсем точно.


Как се запознахте с Людмила Живкова?
Познаваме се от края на 1957 г. Тя беше ученичка в десети клас, а аз – студент. Знаех, че е дъщеря на Тодор Живков, защото ни срещна една наша обща приятелка и нейна съученичка, която ми го разясни. По това време Тодор Живков беше секретар на ЦК, но не беше създаден ореол около него. Така започнахме да се движим в един приятелски кръг. Аз и моите приятели – студенти и тя и нейните приятелки – ученички, направихме една компания. Повечето хора в нея бяха деца на високопоставени родители с положение. Веднага ми направи впечатление, че Людмила е скромна, не обичаше да я сочат с пръст.


Вярно ли е, че сте се срещнали на морето?
Не е вярно, защото се запознахме в София. Компанията ни беше пъстра. Много от хората се изпожениха. По-късно, между другото, в нея влезе и Иван Славков – беше приятел на съученичка на Людмила.


В кои заведения ходехте с Людмила?
Компаниите тогава не ходеха по заведения, а по апартаменти и квартири. Ние бяхме бедни студенти, аз идвах от Враца, момичетата пък родителите здраво ги държаха и почти не им даваха пари. Сред нашите приятели имаше музиканти, инженери, даже писатели – Владимир Башев и Панчо Панчев.


Разкажете за сватбата?
Доста дълго обсъждахме това решение и се оженихме през ноември 1961 г., след като от три-четири години имахме дружба.


Ходихте ли на сватбено пътешествие?
Да, в Румъния. Бяхме в един стар замък в Синая, преоборудван като хотел. Пътувахме до там с кола. Бяхме заедно с Панчо Панчев и първата братовчедка на Людмила – Яна.


Къде живеехте?
Живеехме в един голям апартамент, който беше разделен на две – в едната част Тодор Живков, майка му и д-р Мара Малеева, в другата – ние. За тъщата не съм чувал някой да е казал нещо лошо. Тя беше ерудиран, честен, високо принципен човек.


А каква беше Людмила Живкова вкъщи?
Ами обичаше да прави нескафе и да танцува. Най-много й харесваше рок-енд-ролът. От певците любимци й бяха Елвис и Джони Холидей. Слушаше и италианска музика.


Говореше се, че си прави прически в Париж и се облича при мадам Гре?
За воаяжите до Париж не е вярно. Ако съм ходил в чужбина в командировка, съм й носил подаръци, включително дрехи. Тя не беше суетна. Въобще си живеехме добре. Най-щастливи бяхме на 7 ноември 1965 г. сутринта, когато се роди дъщеря ни Жени.


Как се стигна до раздялата?
Беше през 1967 г. разделихме се като приятели и такива си останахме. Формулировката в съдебното решение беше “взаимна вина”, защото по това време нямаше “взаимно съгласие” като законов термин. Аз излязох на квартира. От преддипломния си стаж започнах работа в котлостроителния завод, който беше свързан с откриването на Кремиковци. Бяхме се събрали все млади специалисти. После се отдели развойната база към него, стана институт. Стигнах до поста директор на този институт. Защитих научна степен в Магдебург, Германия, станах старши научен сътрудник втора степен и имам няколко патента. За две години на работа в Куба. През 1976 г. се ожених за втори път. Поисках съгласието на Мила. Тогава тя беше министър на културата. Говорихме си приятелски и тя не ме спря. Втората ми съпруга се казва Мария. Имаме дъщеря, която е на 31 години и се нарича Десислава. Тя завърши едновременно немска филология и дизайн във Виена. Двете дъщери ги запознахме по идея на Людмила след завръщането ми от Куба. Жени беше на 12, а малката - на 2 годинки. Мила отрупа с огромни подаръци Деси, а двете момичета си играха. Въобще Людмила беше такава – на никого не е направила лошо, дори поемаше и непосилни ангажименти, за да помага на хората.


Виждахте ли се с дъщеря си Жени след развода?
Виждахме се и винаги много сме се снимали. Преди не се срещахме толкова често, но откакто е самостоятелна, го правим редовно. Доколкото мога, съм се старал винаги да й помагам.


Госпожа Живкова, а Вие как се разбирате с баща си и сестра си?
Разбираме се. Що се отнася до сестра ми и интересите й в модата, вижданията ни се различават. Не работи в моето ателие, а ако трябва да я посъветвам – да работи извън страната ни.


Жени, има един много неприятен въпрос, свързан с отношенията с баща Ви. Става дума за името му, от което сте се отказали. Защо го сторихте?
Когато майка ми почина, дядо ме осинови. Това беше негова воля. До този момент аз не съм имала желание да си сменям името. Проявих разбиране към него – загубата на мама беше страшна за него.


Господин Стойчев, Вие как реагирахте на тази смяна?
Мъдро. Получиха моето съгласие. То бе депозирано като моя и на майка ми декларация в съда.


А бихте ли казали, какво е отношението Ви към Иван Славков?
Не мога да кажа нищо лошо. Всичко хубаво, което се чу за него, покрай юбилея му, е вярно. Той много помага на всички от роднинския кръг, въпреки сложните отношения. Преди време Иван ме развесели, когато каза: „Хората са с по един до двама бащи, а Жени – с трима!“ отговорих му, че според мен тя се справя отлично с всичко.


Жени, Вие приемате ли третата съпруга на Славков?
Тя се грижи за него, от което той има нужда, за да не бъде сам. Все пак вече е на 70 години. Приели сме я с брат ми Тодор, както съм приела и втората съпруга на баща ми. Между другото, интересно е, че трудните години, които преживяхме, сплотиха фамилията ни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни