Свързани новини

23.08.2010 15:27

Банев във война с кметъл

Видян 3951 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Николай Банев, когото преди време някой бе нарекъл кой знае защо Българския ОНАСИС, беше изчезнал от светския хоризонт. Докато тези дни не изгря отново покрай своята битка с кмета на Каварна Цонко Цонев.


В ябълка на раздора се превърна плажът на ваканционното селище Русалка. Курортът повече от десет години е собственост на олигарха Банев. Един от най-ударните масови приватизатори взе някогашния курорт на световноизвестната марка Клуб Медитиране и оттогава той е перлата в короната му от имоти.


В туристическата империя на боса влизат и повечето къмпинги на Черноморието. С други думи той държи голяма част от най-хубавите плажове на България, след като тези на големите курорти бяха напълно унищожени като природа от строителния бум през последните години.


От години, за да има достъп до Русалка, всеки е да плати такса, която се равнява на еднодневния престой на турист. Срещу парите си, гостът може да се възползва от всички неща, които предлага комплексът – от плажа до ресторанта, от тенис кортовете до басейните.


Кой знае защо точно сега така нареченият Кметъл се сети, че не било редно хората да плащат, за да попаднат на плажа. Което звучи наистина приятно за ухото на местните, но е лишено от смисъл.


Идеята за клубен туризъм включва първо плажа като екстра. А България от години декларира, че иска да развива именно клубен туризъм. За да се отърве от имиджа и реалността на най-евтината дестинация не само в Европа, но и в зоната на Средиземноморието.


Как обаче може да има клубен туризъм, ако всеки има достъп, при това без да плаща, до затвореното общество, където всички останали плащат, за да може да се поддържа определено ниво на услуги?


В повечето държави плажовете наистина са държавна собственост. Понеже на правителствата им пука за туризма, който щедро пълни хазните им, те отдават на собствениците на клубовете ивицата. Така те могат да поддържат много по-добре от държавата плажа, да предлагат екстри и атракции, да въведат стандарт, а по този начин да осигуряват добри доходи на работна ръка в туристическите региони, които по правило не са сред най-богатите.


Положението е същото и в Русалка. От самото си създаване преди повече от 3 десетилетия курортът работи именно като клуб.


И по соцвреме, и след “нежната революция” той винаги е работел по един и същи начин. Какво може да е накарало Кметъла, който бе натопен от Мюзикаутор за неплатени авторски права на рокфестовете си, изведнъж да се сети да се прави на мъж като скача на Банев?


Най-вероятно появата на олигарха на изненадващо многохилядния митинг на БСП на Бузлуджа. Там той се появи пред камерите след повече от година встрани от прожекторите.


Мнозина напомниха по този повод, че преди три години именно на Русалка бе летувал тогавашният премиер Сергей Станишев. Тогава шефката на комплекса Евгения Банева – шеметната съпруга на олигарха, разправяше в интервюта как докато Серж се гмуркал, двете с Елена Йончева водели светски разговори на яхта.


Големият проблем е еко – добивът на газ. Намереното неотдавна находище, недалеч от нос Калиакра, заплашва доста сериозно новия поминък на района – туризма.


Цялата идилия на невероятните голфигрища, където човек се чувства сякаш не е в България, както и концепцията за абсолютна чистота, която от години води туристите по тези земи, ще се изпари. На цената на предполагаемо количество от 3 млрд. кубически метра газ, които стигат 3 години да се запълнят двадесетина процента от потреблението на страната. Сиреч – нищо работа! Въпросът е струва ли си унищожаването на уникална природа заради по-малко пари, отколкото щеше да донесе Бургас – Александруполис. Иначе казано нещата могат да бъдат представени и съвършено конкретно. А именно: Природата на северното крайбрежие срещу парното в София. За някой и друг месец. Ето това е една борба, в която кметът, по-нашумял като шоу знаменитост си струва да хаби време, нерви и обществена енергия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Георги Георгиев

Спряхме Аферата с имотите в Южния парк: Георги Георгиев

"Спряхме Аферата с имотите в Южния парк ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни