17.03.2010 13:55

Прокобата на Козият рог уби Катя Паскалева

Видян 27196 пъти | Коментари 0
Гласували 7 рейтинг: 3.8571
много слаба слаба добра много добра страхотна

Зла прокоба тегне над създателите на филма Козият рог. Звездният им час да впишат имената си в историята, редом с най-харесвания български филм за всички времена, е последван от дълбока трагедия за всеки от тях. Единственият, над когото съдбата се смилява, е Тодор Колев.


Първи си отива, млад и в разцвета на силите си, режисьорът Методи Андонов. После го следва изпълнителят на главната мъжка роля Милен Пенев. Той е съсипан, защото в момента, когато е на върха на карирата си като изгряваща суперзвезда на киното, без да иска става жертвен агнец на политиката. Актьорът снима филма Завръщане от Рим по сценарий на Иля Велчев. Заради критика на соца вуйчото на сегашния главен прокурор Борис Велчев е намразен от Тодор Живков. Баща му – по онова време втори човек в държавата, е снет от всички постове. А участниците в скандалния филм са натирени. Цели 14 години до смъртта си Пенев така и не успява да се съвземе от тежкия удар, който го съсипва. Европейският актьор си отива безработен, беден и без вина виновен. 


Антон Горчев, който се въплъщава в Караиван, така и не успява да направи нещо повече в своята биография. Той си отиде в мизерия, без парно и в апартамент в състояние като квартирата на Разколников от Престъпление и наказание. Заедно със съпругата му Соня Маркова на практика не свързваха двата края, а вместо да им помогнат, колегите ги клюкареха, че се били пропили.


По ирония на съдбата главната героиня на Козият рог Катя Паскалева играе в една роля със Соня в един от последните си спектакли. Двете са актриси в Сатирата, макар трудно да минават за смешни. Постановката се казва Голямото чистене и се разиграва на минисцената на някогашния унгарски център на бул. Руски.


Завистта на колегите, липсата на интерес на режисьорите, които я лишават от роли през 80-те години натоварва психически Катя и тя намира утеха в алкохола. През 90-те, също като Антон Горчев, остава без работа.


Паскалева, определена преди време за кинозвезда №2 на българското кино, също като примата Невена Коканова цял живот кара без пари. “Светът е станал прекалено материален”, коментира тя. Ако навремето имаше Плейбой, сигурно първата родна актриса, показана чисто гола на екрана щеше да бъде сложена на корицата и да изкара добър хонорар. Но Паскалева си няма късмет.


Когато, малко преди смъртта й през 2002 г., БТА публикува снимки на Катя като клошарка, облечена в дрипи, легнала на пейка в софийска градинка край остатъци от чужд обед, повечето журналисти автоматично изстрелват новината – великата дива от екрана е стигнала дъното. Из София отдавна се разказва за изключително тежкото материално състояние на звездата. Едва по-късно се оказва, че кадрите са били реклама за постановка.


Съвпадение или прокоба от филма Козият рог – също като Методи Андонов и Милен Пенев, и Катя Паскалева си отива от рак. От тежки сърдечни проблеми почина Климент Денчев. Бедност и проблеми с чашката години наред тегнат над Стефан Мавродиев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева