Свързани новини

25.05.2009 14:07

19 минути позна “Златната палма”

Видян 1911 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Както 19 минути писа още миналия четвъртък, близък приятел на шефката на журито Изабел Юпер взе Златната палма. На фестивала в Кан триумфира австриецът Михаел Ханеке с неговия черно-бял филм Бялата лента. Той разказва за странните неща, които се случват около децата от църковен хор в малък немски град около Първата световна война.


Фаворитът на медиите – френският филм Пророкът на Жак Одиар бе отличен с Голяма награда. Вместо Брад Пит, на когото предрекохме мъжки приз, той отиде при негов колега от филма на Тарантино за Втората световна война Безславни копелета. Иронията е, че Кристоф Валц също е австриец. Такава хегемония на виенчани във Франция не е имало от Мария Антоанета насам.


Изобщо, познахме, че ретротемата ще доминира на фестивала, както показват и наградите.


Домакините бяха компенсирани с наградата за женска роля на Шарлот Гинсбур. Дъщерята на прочут татко изигра една от двете роли в Антихрист на Ларс фон Триер, най-скандалния филм в Кан тази година.


Аборигенът Уоруик Торнтън взе Златната камера, на която се надяваше българинът Камен Калев за филма си Източни пиеси. Той бе показан в съпътстващата програма в Кан, наречена 15-дневка на режисьорите.


Неговият антирасистки разказ за двама братя с удивително ясна за българска лента история и нормална продължителност от 89 минути, съвсем сериозно бе смятан за претендент за отличието не само от сънародниците ни на феста – съвсем малко тази година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!