22.04.2018 08:04

Барса вдигна 30-а Купа на Краля след разгром за историята

Видян 1644 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Барселона" спечели Купата на Краля за четвърти пореден сезон и юбилеен 30-и път в историята. "Каталунците" стигнаха до нов триумф в любимата си надпревара след исторически разгром от 5:0 срещу "Севиля". В предишните си 29 финала каталунците никога не са постигали толкова убедителен успех. След рецитала на стадион "Уанда Метрополитано" те се превърнаха в едва третия отбор, вдигал трофея в четири последователни години, след "Реал" Мадрид (1905-08) и "Атлетик" Билбао от 1930 до 1933 година.


"Барса" и "Севиля" се срещнаха за втори път на финал след този помежду им през 2016 година, отново в Мадрид и то на стадиона на "Атлетико" Мадрид. Винченцо Монтела бе заложил на младия Давид Сория на вратата на андалусийците, а пред него бяха най-добрите в отбора през сезона - Навас, Меркадо, Ленгле, Ексудеро (к), Банега, Н'Зонзи, Сарабия, Васкес, Кореа и Муриел. От своя страна Ернесто Валверде, който изведе "Барселона" до първи трофей под своето ръководство, отново постави на вратата Яспер Силесен, а полеви бяха Сержи Роберто, Юмити, Пике, Алба, Бускетс, Ракитич, Кутиньо, Иниеста (к), Меси и Суарес. Бускетс и Меси играха в осми финал за Купата, а Иниеста и пике за седми път.


В първите 10 минути "Севиля" се защитаваше организирано в своята половина. Последвалото решение на 5-кратния шампион в надпреварата да пресира съперника дълбоко обаче се оказа решаващо за случилото се до края на срещата. "Барса" за първи път преодоля натиска на "червено-белите" в 14-ата минута, когато Силесен изведе Кутиньо сам зад центъра с 60-метрово подаване. Бразилецът напредна и асистира на Луис Суарес, който вкара на празна врата.


Уругвайсият нападател вкара първия си гол във финал за "Копа дел Рей", като вече има попадения във всеки от решителните мачове в големите турнири (Шампионска лига, Суперкупа на Европа, Световна клубна купа, Суперкупа на Испания, Копа дел Рей).


"Севиля" продължи да настоява с пресата и да осигурява големи пространства на "Барса" в централната зона. Те бяха използвани от каталунците и в 31-ата минута те отбелязаха за втори път. Алба асистира с великолепна петичка на Меси, който качи топката под гредата. Аржентинецът се превърна в едва вторият футболист в 116-годишната история на турнира, който е вкарал гол в пет различни финала (общо 6 гола). Първият е легендата Телмо Сара (осем попадения). Меси вече има и 40 гола за сезона във всички турнири.


Андалусийците не успяха да лимитират щетите до почивката, а напротив - утежниха ситуацията си. В 40-ата минута отново Меси бе в центъра на събитието. Той пусна брилянтен пас между трима защитници, извеждайки Суарес на чиста позиция за завършващ удар. Уругваецът пусна топката покрай 25-годишния Сория за 3:0. Меси записа и асистенция в трети пореден финал - първият играч с подобно постижение в новия век.


След почивката "Барселона" продължи спектакъла си. Още в 52-ата минута Меси изведе Иниеста зад гърба на защитата, а маестрото на каталунците излъга вратаря и пусна топката в празната врата. Така легендата ознаменува с изящен гол последния голям финал с екипа на "блаугранас" в кариерата си. Иниеста, получил жълт картон за протест в 67-ата минута, бе заменен в 88-ата и изпратен с бурни аплодисменти и скандирания на името му от всеки един зрител по трибуните. Секунди по-късно капитанът се разплака на скамейката, знаейки, че от новия сезон няма да носи фланелката, с която е спечелил вече 31 трофея (колкото и Меси).


Последното попадение в срещата бе дело на Кутиньо, който също игра много силно. Бразилският халф бе точен от дузпа в 69-ата минута.


Успехът на 21 април е най-изразителният във финал за Купата на Краля от 1980 година, когато "Реал" Мадрид печели с 6:1 срещу своя втори отбор - "Кастиля". "Барселона" спечели трофея насред столицата за 16-и път, а това бе 69-и финал, чийто домакин бе именно Мадрид.


"Севиля" остава с пет Купи в историята си, а това бе четвърти загубен финал след 2016 година, 1962 и 1955.


В 116-ото издание на турнира бяха отбелязани 307 гола в 112 мача.


Източник: бТВ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Данте Алегиери - Ад

Ново издание на Ад в превод на Кирил Кадийски

След поредицата български преводи на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови