Свързани новини

06.12.2017 17:05

Наказваме за руски паспорт, рече член на МОК

Видян 1733 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Наказваме за руски паспорт", обяви членът на Изпълнителния комитет на Международния олимпийски комитет Джанфранко Каспер. Именно ИК на МОК взе решение в сряда да отстрани от участие на предстоящите зимни олимпийски игри Русия. Ако все пак в Пьончан има руски спортисти, то те ще изявяват под олимпийския флаг и на фона на олимпийския химн. Подобно наказание няма прецедент в световната история. МОК отстрани от участие завършилата на първо място по брой медали държава на последните зимни олимпийски игри.


На този етап не е ясно дали ще видим руски спортисти в Пьончан. Официалното решение ще бъде взето другата седмица- на 12 декември. Ако страната реши да бойкотира Игрите, може да получи 8-годишно отстраняване от Олимпиади, заплашиха от МОК.  Интересен е фактът, че това не се случи след Игрите в Москва през 1980 и в Лос Анджелис през 1984, когато масово държавите бойкотираха най-големия спортен форум. Тогава нито една страна не получи подобно наказание, въпреки че това е записано в устава на МОК.


До крайното решение на Олимпийския комитет се стигна, след като без доказателства бяха отнети олимпийската титла на ски бегача Александър Легков и двата златни медала от Сочи на състезателя по бобслей Александър Зубков.  Любопитна подробност е фактът, че собствените им световни федерации (б.р. по ски-бягане и бобслей) отхвърлиха наказанията на двамата спортисти и ги допуснаха до участие в състезания под тяхна егида. От там дори заявиха, че те са обвинени без наличието на каквито и да било доказателства. Техните златни олимпийски медали ще бъдат връчени на следващите поред състезатели от надпреварите в Сочи на специални церемонии в Пьончан. По този начин скандалният ски-бегач Мартин Сундби ще получи олимпийски медал, въпреки че е доказано допингиран, въпреки че дори е вземал забранени вещества под маската на мними заболявания, като "терапевтично изключение".


Въпреки, че наказанието е без аналог в олимпийската история, то дори е било смекчено, според източници от МОК. Това е станало факт след блестящата защита от страна на най-добрата фигуристка в света в момента - Евгения Медведева. На въпрос дали ще участва като независим състезател на Игрите в Пьончан, тя заяви: „Рано е да се каже”.


Решението на МОК може да бъде окачествено като оригинално и по отношение на факта, че в доклада на бившия президент на Швейцария Самуел Шмид е посочено, че няма конкретни доказателства за вина на руските спортисти.


В същото време стана ясно, че  15-те млн. долара глоба, която МОК наложи на Москва ще бъде инвестирана в изграждането на нова антидопингова агенция към олимпийския комитет. С 1 куршум - 2 заека. Така най-накрая ще бъде направена алтернатива на базираната в САЩ, изцяло компроментирана Световна антидопингова агенция (УАДА).



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

скорпион