30.10.2017 18:10

Красен Кралев е избран за член на борда на Световната антидопингова агенция

Видян 1151 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев беше избран за член на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция (WADA) с пряко гласуване на заседание на работна група „Спорт“ в Брюксел. Неговата кандидатура беше предпочетена пред кандидатурата на министъра на културата и спорта на Естония Индрек Саар с 13 на 10 гласа, предават от пресцентъра на Министерството на младежта и спорта.


За първи път в историята си ЕС избира свой представител в борда на WADA чрез пряко гласуване. До гласуване се стигна, след като Обединеното кралство прекрати предсрочно мандата си в Управителния съвет на WADA и не беше постигнато консенсусно съгласие за кандидатурата в триото на настоящото Председателство на Съвета на ЕС (Естония, България, Австрия). Предстои формално одобрение на кандидатурата на министър Кралев на COREPER и на Съвет на външните министри на ЕС.


Кандидатурата на българския спортен министър надделя над естонския си колега, заради по-подходящия профил на Красен Кралев. По време на представянето му беше изтъкнато, че той има богат международен политически опит, медицинско образование и опит като спортен ръководител, извън двата си мандата като министър на младежта и спорта. Красен Кралев е бил и национален състезател по лека атлетика и рекордьор на 20 000 м за юноши старша възраст. В допълнение основен приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС в сферата на спорта е борбата срещу употребата на допинг. По предложение на министър Кралев през януари 2018 г. в София ще се проведе международен семинар за предотвратяване на употребата на допинг в професионалния спорт и в спорта за всички. Важна роля за избирането на министър Кралев за член на борда на WADA изигра и подкрепата от страна на българското правителство в лицето на министър-председателя Бойко Борисов и подкрепата от Българския олимпийски комитет.


Министър Кралев ще представлява позицията на ЕС в Управителния съвет на Световната антидопингова агенция до края на 2018 г. Първото заседание на Управителния съвет на WADA, на което министър Кралев ще присъства, е на 15 и 16 ноември 2017 г. в Сеул.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.