Свързани новини

20.06.2017 15:52

Огромни злоупотреби във федерацията по шах

Видян 2260 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството на младежта и спорта започва цялостна проверка на финансирането и проведените състезания от Българска федерация по шахмат за периода 2011 – 2014 година, обяви министър Красен Кралев. 19' още преди 2 години алармира по темата и времето не е минало напразно. Причината за проверката е предоставената информация от страна на Европейския шахматен съюз (ЕШС) и Световната федерация по шахмат (ФИДЕ), както и решението на Спортния арбитражен съд в Лозана от 22 май 2017 г.


КАС приема, че състезанията в к.к. Албена/Златни пясъци не са легитимни състезания от календара на ЕШС. Парите, които са преведени като такса от страна на българската държава, са преведени по сметка в Словения на офшорна компания, регистрирана в Делауеър, която носи името Европейски шахматен съюз. Според документите, подадени от БФШахмат в ММС за периода 2011 – 2014 г. 1 070 140 евро са платени във въпросната фалшива сметка.


 Министърът на младежта и спорта обяви, че ще се обърне към Главния прокурор Сотир Цацаров за съдействие за установяване на мащаба на злоупотребата; "Президентът на БФШахмат (Силвио Данаилов) съвсем съзнателно е включил тази сметка в договорите между федерацията и министерството. Ние не знаем на кого е сметката и не знаем дали там не са превеждани и други суми, например от спонсори на федерацията. Министерството на младежта и спорта ще си потърси цялата сума, отпусната за състезанията в к.к. Албена/Златни пясъци, а не само част от нея, както е според последната проверка на Инспектората".


Докато не стане ясно с каква точно сума БФШахмат е ощетила държавата, ММС няма как да се произнесе по лиценза на федерацията, който изтече на 4 юни 2017 г.


Управляваната от Силвио Данаилов Българска федерация по шахмат е заблудила ММС, като е поискала такса за фалшиви първенства и е превела парите във фалшива сметка, а не на ЕШС“, потвърди вице-президентът на ФИДЕ Георгиус Макропулос. Подобни действия на Силвио Данаилов, както и отказът му да предостави каквато и да било официална информация и документи на ЕШС са довели и да изключването на БФШ от европейския съюз, а в момента тече дело и в Етичната комисия на ФИДЕ, което вероятно ще потвърди заключенията на ЕШС. Той обясни още, че в показанията си в Лозана Силвио Данилов е опитал да прехвърли отговорността за действията си на УС на БФШахмат.


Всички участници в срещите се обединиха около мнението, че е необходимо ново начало на българския шахмат.


 Категоричен съм, че всичко оттук нататък е в ръцете на шахматните клубове! Добър вариант е създаването на инициативен комитет, който да обедини по-голямата част или всички шахматни клубове в страната. Аз знам, че има много честни хора в шахматната общественост. Можем да излезем с достойнство от тази ситуация, като – разбира се – това петно няма да бъде забравено. Държа да подчертая, че бъдещето на този спорт зависи от шахматните дейци в България, завърши Кралев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци