Свързани новини

05.12.2016 14:58

Рекорд по разрешения за забранен допинг през 2016г.

Видян 1969 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Само 6 седмици преди началото на Олимпийските игри в Рио де Жанейро голяма част от олимпийската делегация на САЩ изведнъж се е "разболяла" и се е наложило позволение за употреба на забранени вещества.



Над 100 американски спортисти са се опитали и са получили разрешение за вземане на допинг с терапевтични цели само месец и половина преди началото  на игрите, съобщава немският Шпигел. Това става ясно от електронна комуникация между служители на Американската антидопингова агенция. Според мейлите в антидопинговата агенция на САЩ са получени над 100 искания за употреба на забранени вещества само месец и половина преди Олимпиадата с така наречените терапевтични цели. Този вид изключения се използва най-често, когато даденият състезател е болен. Голямата част от запитванията са били за получаване на разрешение за употреба на преднизон, стероиден препарат, който се използва за лечение на различни заболявания.



 На 30 юни 2016 година Шейли Родемер, която отговаря за разрешеното използване на забранени вещества в Американската антидопингова агенция  пише в електронно писмо до своите колеги, че исканията за регламентирано използване на допинг нямат край, и ситуацията е далеч по-лоша от игрите в Лондон през 2012. Най-много молби за терапевтични изключения от американските спортисти са направени в спортовете плуване и лека атлетика, които донесоха най-много медали за САЩ от Рио.  През цялата година 583-ма американски спортиста са направили искания към Американската антидопингова агенция за позволение на използване на забранени вещества. Повечето от тях са искали разрешение за неопределен период от време. За сравнение има само 25 случая на терапевтични изключения от страна на руските спортисти през годините.



През 2014 година са регистрирани 897 случая на терапевтични изключения от страна на Световната антидопингова агениця (УАДА).  На следващата година техният брой е 1330, което е двойно повече от 2013г. Тази година се очаква рекорд по отношение на разрешеното използване на допинг. През 2016 година „най-модната” диагноза, заради която е било разрешена употребата на забранени вещества е синдромът на дефицит на вниманието и хиперактивност.  19’ припомня, че именно с такава диагноза американската гимнастичка Симон Бейлс, която спечели четири златни медала в Рио оправда дадената от нея положителна допинг проба.
Британският колоездач Брадли Уигинс е един от най-известните спортисти, който получава правото да използва забранени вещества на базата на терапевтични изключения. Носителят на осем олимпийски медала преди всяко голямо състезание получава разрешение за употреба на мощния кортикостероид триамцинолон, който на практика е амфетамин, заради алергии и респираторни проблеми.Много съмнително изглежда решението му да взема това вещество точно преди най-важните колоездачни състезания, въпреки че Уигинс твърди, че страда от астма.
Скандал с разрешената употреба на забранени вещества има и в зимните спортове. Оказва се, че всички норвежци в ски бягането страдат от астма и получават правото да използват легално допинг и именно по този начин доминират в този спорт. Норвежката ски бегачка Сири Халле заяви, че никой от отбора няма астма, но биват "лекувани" със забранени в спорта субстанции, за да подобрят своите постижения.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

телец