18.09.2008 14:20

Костенюк стана световна шампионка по шахмат

Видян 1364 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Реми в четвъртата партия на финала на световното първенство по шахмат за жени между рускинята Александра Костенюк и китайката Хоу Юфан направи Костенюк световна шампионка.


За първи път в руската шахматна история короната е притежание на Русия. В сряда завърши световният шахматен маратон сред жените, който се проведе в град Налчик. На финала се срещнаха 24-годишната рускиня Александра Костенюк и 14-годишната китайка Хоу Юфан. Четири партии бяха нужни за победата на Костенюк. Александра победи в първата, направи две равенства в следващите и така преди решителната четвърта партия, резултатът беше 2:1 в нейна полза. За общата победа Костенюк трябваше да не допусне загуба в тази заключителна партия. Александра Костенюк за втори път воюва за световната шахматна корона. През 2001 година на турнира в Москва тя не успя да заеме първото място.
Третата партия се оказа доста сложна. „Ще пробвам да не изляза от ладен ендшпил, който както е известно води до равен резултат. Когато играя с черните фигури избирам вариант „испанска партия”, тъй като именно с него имам добри резултати в предишните срещи. На този турнир, когато противникът играе с белите фигури нямам никакви проблеми при варианта на испанска партия. Така, че не виждах смисъл да не я приложа. Това е класически здрав дебют”, сподели Александра Костенюк. На свой ред Хоу Юфан каза, че нейната съперница я е принудила да играе в лоша позиция, но въпреки това е успяла да постигне равенство. Оказа се, че решителната Костенюк е постигнала надмощие в първата партия на финала, когато играе с черните фигури. В следващите три са регистрирани равни резултати като във всяка от тях по близко до победата над 14-годишната съперница от Китай е руската шахматистка. Последната партия започва с не много остър вариант на сицилианска защита. Няколко нестандартни хода до 14-я правят позицията практически неизвестна. Стана ясно, че Александра играе за равен резултат. Партията прие тактически характер. В един момент китайката реши да рискува, изострянето на позицията, което е оправдано, но в същото време е и странно. Рускинята действаше умно, уверено и не даде преимущество на съперничката си. Развръзката настъпи на 55-я ход. Тогава Хоу Юфан разбра, че няма да успее да хване победа и при перспективата от вечен шах се съгласява на реми, което прави Костенюк световна шампионка. „Посвещавам тази победа на семейството си, на съпруга си и най-вече на дъщеря си, която заради турнира не съм виждала повече две седмици. Надявам се през дните на почивка да наваксам пропуснатото. Чувствам се уморена, но съм щастлива като световна шампионка и град Налчик за мен винаги ще е свързан с приятни спомени”, сподели Александра. Нейната съперница Хоу Юфан каза, че за нея и второто място е успех. До първенството в Налчик има 11 световни шампионки. Първа е емигранката от Русия Вера Менчик, която играе за Великобритания и става световна шампионка през 1927 година. В след военните години втората световна шампионка е представителката на Съветския съюз Людмила Руденко през 1949 година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.