Свързани новини

20.01.2012 16:28

Най-новият спорт: Плуване в глетчерно езеро

Видян 2324 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всяка година хиляди туристи пътуват до Непал за разходки, преходи и алпинизъм. Повече от 90% посещават трите най-известни национални парка - Еверест, Анапурна и Лангтанг. Някои от посетителите поемат риск и тръгват по трасета извън тези добре известни области за рафтинг и сафарита в джунглата. Но малцина са тези, които отиват, за да търсят място за плуване.
Географията на Непал е сравнявана със стълбище. На север е най-високото място, величествените заснежени планини, които бележат границата с Китай. В Непал се намират 8 от 14-те осемхилядници в света, включително и най-високият - Еверест. Следва средната зона със зелени хълмове, които се намират от 1000 м до 4000 м. И най-накрая, на юг са равнини и диви гори, които бележат границата с Индия.
И през трите области минават стотици реки, потоци и езера, но хималайските ледници са източник на вода за голяма част от континентална Азия. На картата лесно могат да се намерят множество малки и големи планински езера, повечето непознати за туристите, но някои смелчаци идват в Непал единствено с цел да намерят идеален воден басейн, в който да поплуват на дълги разстояния в леденостудена вода. Британският изследовател Люис Гордън Пю е плувал през някои от най-трудните участъци в ледени води по света, облечен само в плувен костюм, шапка и очила. "Ледената мечка", както някои го наричат, също така е първият човек, който е плувал на дълги разстояния във всеки един океан по света.
През май 2010 г., Люис Гордън Пю преплувал ледниково езеро под връх Еверест, на височина 5,300 м, поставяйки рекорд за най-голяма надморска височина за плуване. Температурата на водата е 2 градуса. В основата на неговата мотивация е желанието да се насочи вниманието към изменението на климата върху Хималаите. Преди 1960 г. Имджа е бил ледник, но заради неотдавнашното увеличение на температурата в Хималаите, той се разтопил и превърнал в езеро, което блести под сянката на внушителния Еверест. Люис Гордън Пю предупреждава, че ключът към успеха е да се намери правилната скорост на плуване. Кислородът във въздуха е толкова малко, че ако плувате прекалено бързо, ще искате да спрете и да си поемете дъх. Но ако плувате прекалено бавно ще получите хипотермия. Плувецът споделя, че единственото нещо, което е нарушавало тишината и спокойствието по време на престоя му е бил слабият звук от лавини, който оттеквал от планините наоколо.


Източник: Би Би Си



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

риби