Свързани новини

18.07.2010 17:28

Професор по история: Прекръстете ФК Левски!

Видян 1904 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Едно от светилата на българската наука и култура - професор Георги Бакалов, направи изключително остро, почти скандално, но и изключително патриотично изказване, засягащо футбола и спорта ни изобщо. Навръх честванията по случай 173-годишнината от рождението на Васил Левски преподавателят в СУ Св. Климент Охридски заклейми отбора, който носи името на най-светлата фигура в нашата история.


„Левски е всичко онова, което българинът иска да бъде, но не е. Дошло е времето да се замислим дали името му трябва да се слага на спортни клубове или отбори. Думите по стадионите и графитите по сградите са дълбока гавра с паметта на Апостола на свободата“, каза в словото си пред паметника на Левски в Борисовата градина проф. Бакалов, който е автор на 6 книги и 14 учебника по история.


Той е първият виден общественик, който поставя на дневен ред футболното кощунство с името на Дякона. Впрочем и ПФК Левски, и производните му отрочета във всички спортове най-добре е да се казват Витоша. Кашкаваленото название бе един от малкото умни ходове на комунистическата система, която взе драконовското решение през 1985 година. Тогава заради скандалния финал за Купата, опорочен от сините след загуба 1:2 от кръвния враг ЦСКА, двата отбора бяха прекръстени. Грандовете обаче изкараха твърде кратко като Витоша и Средец.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби