Свързани новини

16.07.2010 16:19

България обяви Пеневи за предатели след европейското през 1996 г.

Видян 2311 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пеневи предадоха България. С това заглавие излезе вестник Труд на 19 юни 1996 г., след като предната вечер националният отбор ЗАГУБИ с 1:3 от Франция в последния си мач на първото си европейско първенство. На стадион Сейнт Джеймсис Парк в Нюкасъл, край една от най-големите катедрали в английския североизток, камбанарията на българския футбол Любо Пенев имаше злата участ да си вкара автогол. Така той и знаменитият му чичо Димитър Пенев бяха разпънати на кръста на общественото мнение. Същата България, която им целуваше краката няколко години по-рано.
В нощта, след фаталния мач с франсетата, при тъжното пристигане на аерогара София, единствено Любо Пенев намери силата на истинския мъж да застане пред амбразурите на фотоапарати, камери и диктофони. В интервю за тогавашния репортер на БНТ Атанас Караиванов, легендарният номер 9 изстреля една от най-великите фрази в историята на българския футбол. „Който ме уважава – ме уважава. Който не – да духа супата“, каза по банишорски Любо и остави думите да кънтят във вечността. Часове по-късно БФС се огъна под натиска на глупостта и всенародната злоба, която доскоро беше всенародна любов, и би шута на Димитър Пенев. Не се забави и племенникът му който тръшна вратата на националния отбор.
Така се сложи края на едно велико поколение, което две години след невероятния успех в САЩ, не успя да се справи европейските финали. Първенство, за което се класирахме от воле. С незабравимия мач срещу Германия, в който от 0:2 успяваме да победим с 3:2. Тогава головете на Стоичков и Костадинов хвърлиха в екстаз над 70 000 на стадион Васил Левски. Приказката обаче приключи в Нюкасъл.


Любопитни факти за Пеневи:


1. Любо преборва рак на тестисите


Най-лошият момент в живота на Любослав Пенев е през 1994 година. В навечерието на световното първенство в САЩ Любо получава тежък удар от съдбата – откриват му рак на тестисите.
„Беше голям шок за отбора. Всичко бяхме потресени от новината и си казахме, че в Америка ще играем за Любо“, спомня си Димитър Пенев.
Изненадващо за всички обаче легендарният номер 9 се възстановява изключително бързо. Дори пропуска последните химеотерапии и само година, след операцията се връща на терена и подновява леки тренировки. През 1996 година става най-добър за състава на Атлетико (Мадрид) при дубъла в Испания.


2. Звездите обръщат гръб на Стратега


След като БФС позорно изгони най-добрия треньор в историята на българския футбол, повечето звезди обръщат гръб на Димитър Пенев. Първи го прави Христо Стоичков. Модерния ляв започва да тръби навсякъде, че Стратега от Мировяне всъщност не е никакъв треньор и се е издигнал покрай футболистите.
"Кълна се, че през живота си съм помагал с каквото мога на Стоичков и една лоша дума за него не съм казал", заявил Пената пред свои приятели.


3. За последно води отбора през 2007 г.


След поредицата неуспешни опити да се класираме на голямо първенство, БФС прави отчайващия ход и връща Димитър Пенев в националния отбор. Геният от Мировяне поема тима от ръцете на Христо Стоичков, които се провали с гръм и трясък на европейските квалификации. За краткото време, през което води отбора обаче Пенев не успява да мотивира звездите Димитър Бербатов и Мартин Петров. България отново се проваля и гледа европейското по телевизията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей