Свързани новини

23.09.2009 09:13

Каспаров бие Карпов във Валенсия

Видян 1780 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пъргави ходове на легендата в шаха Гари Каспаров му осигуриха решаващо надмощие срещу дългогодишния му съперник Анатолий Карпов в първата от 12-те серии от повторния мач за титлата между двамата в испанския град Валенсия, предаде БГНЕС.


Каспаров спечели двете едночасови игри срещу умния, но по-бавен Карпов след като двете легенди на шаха възпламениха наново едно от най-великите съперничества в историята на този спорт със скоростен реванш на класическия им двубой от 1984 г. за световната титла. Около 150 души наблюдаваха напрегнатия мач между двамата велики майстори - възприемани като най-големите шахматисти изобщо - 25 години след като те се сражаваха за пръв път за титлата. Епичният дуел завърши с противоречия и без ясен победител, когато Световната федерация по шахмат неочаквано прекрати двубоя след пет месеца игра, позовавайки се на загриженост за здравето на играчите, които представляваха Съветския съюз.
Шампионът Карпов, сега 58-годишен, спечели пет мача, докато сега 46-годишният Каспаров надделя в три срещи при над 40 равенства. И двамата заявиха, че искат да продължат да играят. Каспаров, днес политик и яростен противник на руския премиер Владимир Путин, твърдеше, че мачът е бил прекратен, за да се спаси Карпов от поражение и нервен срив - докато двубоят се превърна в символ на противопоставящите се една на друга сили в тогавашния СССР. Карпов бе любимец на съветското ръководство по онова време. Световният шампионат по шах бе подновен в Москва около година по-късно и Каспаров отне короната на Карпов, превръщайки се в най-младия шампион на планетата. Каспаров удържа титлата до 1993 г., когато се отдели от Световната федерация по шах (FIDE), за да създаде Професионалната асоциация по шах, докато Карпов бе световен шампион на федерацията от 1993 до 1999 г. Двете световни титли бяха обединени през 2006 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

телец