Свързани новини

13.03.2009 16:47

БНТ1 ще излъчи филм за Петър Попангелов

Видян 2639 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В събота от 13:00 часа БНТ1 излъчва филма "Попангелов – от Боровец до Алпите", съобщи БГНЕС.


37-минутният филм е копродукция между БНТ и община Самоков и цели да покаже как стана възможно Петър Попангелов да триумфира в Белия керван, нещо което и сега, въпреки огромните инвестиции, не може да се повтори. Автори на филма са Методи Манченко с консултанти Петър Попангелов - старши и дългогодишния радиожурналист и свидетел на повечето от състезанията на Пепи Попангелов – Асен Минчев. Оператор е Калин Калинов, а режисьор – Йоана Капанова.
Филмът показва основните мигове на възход и трудности в 12 годишната кариера в елита на световните ски. Припомнят се кадрите от единствения български триумф на старт за световната купа в Ленгрис през 1980 година. Голяма палитра от хора обясняват защо тогава Пепи успя, търсейки причините в невероятната му личност на спортист, с влиянието на баща му, на традициите в зимния спорт на Самоков, спортното училище, на невероятния рекламен ефект от победите му, и икономически – от това, че благодарение на него се проведоха знаменити състезания за световната купа през 1981 и 1984 г. Марк Жирардели, носител на пет световни купи, казва пред камерата на БНТ": Петър беше голям шампион! Започна много силно кариерата си през 77-78 година и беше голям съперник на най-добрия скиор по това време Ингемар Стенмарк. Стенмарк наистина се боеше от него". Един от ветераните на Италия, Густаво Тьони, който бе треньор на Алберто Томба, 4-кратен носител на голямата Световна купа, олимпийски и световен шампион, си спомня добре българското чудо в световния елит на слалома: "Това, което отличаваше Петър от другите беше голямата скорост, която демонстрираше". Според Христо Ярловски, бивш кмет на Самоков: "Боровец тръгна, това беше началото на 80-те години, с успехите на Пепи Попангелов в надпреварата за СК по ски. Благодарение на него тогава се изгради кабинката, тогава започна изграждането на голямата хотелска база, изграждането на пистите Ястребец 1, 2 и 3..именно неговите успехи дадоха тласъкът за развитието на Боровец като национален ски център". Защо обаче въпреки шеметната кариера, Пепи остана един небогат българин, но невероятно земен и общителен. Отговорите на тези въпроси дават във филма Стефка Костадинова, бившия президент на федерацията по ски Георги Пирински, доайенът на българските ски Любомир Врингов, кумът му Георги Янакиев, председател на БФАС.
Как Пепи грабна от родилното първата си дъщеря Даяна и защо заедно с втората Петра те не повториха неговия път в спорта, на кого благодари съпругата Зоя по време на 50-годишнината на скиора, празнувана на 31 януари, ще разберете от филма.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на