01/02
14.06.2018 14:13

Лужники – спортното бижу на Москва

Видян 2402 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Стадион Лужники е спортното бижу на руската столица Москва. Съоръжението с капацитет от 81 000 зрители прие вчерашната откриваща среща на Световното първенство, а след месец на него ще се играе и финалът на Мондиала. Стадионът е разположен непосредствено до най-големите бизнес сгради на Москва и представя една изцяло нова ера в спорта. Лужники е открит на 31 юли 1956 година, като тогава носи името Ленин. Той приема и Олимпийските игри в руската столица през 1980 година. През 2008-а година тук се играе и финалната среща в Шампионската лига между отборите на Манчестър Юнайтед и Челси. Тогава пред погледа на своя руски собственик Роман Абрамович Челси губи титлата от Юнайтед след изпълнение на дузпи. Лужники носи името Ленин чак до 1992 година, когато получава сегашното си име. От създаването си досега стадионът е реконструиран цели четири пъти. Последните ремонтни дейности започват през 2013-а година, специално за Световното. Съоръжението е окончателно завършено на 9 септември миналата година, когато е открито от Владимир Путин и президента на ФИФА- Джани Инфантино. Вложените средства за реконструкцията на Лужники възлизат на $ 411 млн. Стадионът ще приеме общо седем срещи от Световното първенство. Освен вчерашната среща между Русия и Саудитска Арабия тук ще се играят още три мача от груповата фаза на Мондиала, един осминафинал, един полуфинал и разбира се финалната среща на 15 юли, когато ще бъде коронован новият световен шампион.


Лужники бе избран за най-добър стадион в света за 2017-а година в класацията на авторитетния сайт Stadiumdb.com. Съоръжението спечели надпреварата след подробен анализ на експерти, които оценяваха кандидатите по три основни критерия: архитектура, функционалност и иновации.


Лужники без съмнение е спортна гордост на Москва. Освен него още един стадион в руската столица ще приеме срещи от Мондиала. Това ще бъде клубното съоръжение на московския Спартак – Откритие Арена. Това е изцяло нов стадион, открит преди 4 години, а в изграждането му са вложени $ 430 млн.  Съоръжението има капацитет от 44 929 места и ще приеме срещи от груповата фаза и един осминафинал. Още 10 руски града ще приемат срещи от най-големия футболен форум. Това са: Санкт Петербург, Сочи, Казан, Нижни Новгород, Екатеринбург, Калининград, Саранск, Ростов на Дон, Волгоград и Самара. Без съмнение Русия е повече от готова за най-добрия Мондиал някога.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

стрелец